02 augusti 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Två döda efter skjutning vid synagoga i Tyskland

Två människor har dödats i en skjutning i staden Halle i östra Tyskland. En person har gripits, meddelar polisen på Twitter, men uppmanar boende i staden att fortsatt vara på sin vakt.

Skjutningen ägde rum utanför en synagoga vid tolvtiden. De beväpnade gärningsmännen flydde sedan från platsen i bil, uppger en polistalesperson för Mitteldeutsche Zeitung. Enligt ögonvittnesuppgifter i Städtische Zeitung ska en man ha försökt tränga sig in i synagogan och därefter ha skjutit en kvinna. På Twitter bad polisen boende i området att stanna inomhus eller sätta sig i säkerhet.

Max Privorotzki, ordförande för den judiska församlingen i Halle, säger till Spiegel att två gärningsmän försökt tränga sig in i synagogan, där 70–80 personer befann sig.

Sköt mot dörren - sedan mot ung kvinna

Ett ögonvittne berättar för public service-kanalen MDR hur en gärningsman skjutit med två olika vapen mot dörren och sedan öppnade eld mot en ung kvinna som just stigit av spårvagnen. Mannen ska ha varit klädd i skyddskläder och hjälm. Han ska också ha kastat någon sorts sprängladdning mot dörren.

Tysklands åklagare för antiterror tar över utredningen kring dödsskjutningarna i Halle, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ytterligare skjutning i annan stad

Rapporter kom dessutom om ytterligare en skjutning i staden Landsberg, cirka 20 minuter bilfärd från Halle, skriver Independent.co.uk. Polisen bekräfar för tyska nyhetsbyrån DPA att skott avlossats på platsen, men har inte bekräftat om det finns ett samband mellan incidenterna.

Polisen har spärrat av centralstationen i Halle.

Enligt vittnesuppgifter i lokala medier ska det något senare ha förekommit skottlossning på en gata i närheten, men de uppgifterna har inte heller bekräftats av polisen.

Skjutningen inträffade medan den judiska fastehögtiden jom kippur firades, högtiden inleddes under tisdagskvällen och pågår till onsdag kväll.

Läs även Antisemitismen visar sitt råa ansikte vid nya synagogeattacken

---

Fakta: Halle

  • Staden Halle ligger i förbundslandet Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Staden har omkring 230 000 invånare.

    Industristaden Halle, med stora kemiska industrianläggningar, är också hemvist till ett av Tysklands mest framstående universitet.

    Staden är centrum i en tättbefolkad region, den ligger cirka tre mil nordväst om storstaden Leipzig.

    Källa: TT, NE

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter