18 januari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Humanisterna: Gör det möjligt att förvara avlidnas aska hemma

Humanisterna vill se förändringar av begravningslagen, och förenkla för människor att få sprida och förvara askan efter avlidna. I fredags mötte representanter för Humanisternas förbundsstyrelse Kulturdepartementet och framförde sina önskemål om en översyn av begravningslagen.

I en debattartikel från i maj i år skriver föreningen Humanisterna om varför de anser att en reformering av begravningslagen är nödvändig. Där pekar Humanisterna bland annat på att rätten att förvara, dela och sprida aska efter en älskad persons död är starkt kringskuren. "Försök att föreställa er sorgen hos de föräldrar som miste sin dotter för att sedan bli informerade om att det inte är tillåtet att förvara askan efter sitt älskade barn hemma - trots att det var dotterns och föräldrarnas gemensamma önskan", skriver de.

"Bygger på kristna föreställningar"

Humanisterna menar att lagstiftningen som finns i dag bygger på "traditionellt kristna föreställningar" som, enligt deras sätt att se, "i dag är olämpligt eftersom staten ska vara religiöst neutral".

Läs även: Studiecirkel om att lära sig dö blev snabbt fulltecknad

De skriver i sin debattartikel att hanteringen av urnor omgärdas av "onödigt stränga regler". De säger att det inte finns "rationella skäl" för att förbjuda förvaringen av askan i hemmet, och konstaterar att detta är tillåtet i flera andra länder och att "till och med påven tillåter i ´allvarliga och exceptionella fall´ hemförvaring av urnor".

Tog upp stödet till trossamfund

Vidare vill Humanisterna göra det möjligt att sprida aska på fler platser än vad som är tillåtet i dag, och de vill se en översyn av begravningslagen i sin helhet.

Läs även:Allt fler tar farväl till toner av Carola

Vid mötet med Anders Lind, sakkunnig hos kultur-och demokratiminister Amanda Lind, diskuterades även, skriver Humanisterna i ett pressmeddelande, rätten att utse vigselförrättare och statens stöd till trossamfund.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar