Nyheter

Dagens Elisabeth Sandlund försvarade nej till dödshjälp i debatt: Bibeln säger nej

Dagens Elisabeth Sandlund försvarade nej till dödshjälp i Sverige när frågan debatterades på Svenska Dagbladets ledarpodd. Mot sig hade hon två motionärer från L och M, samt Fri Tankes vd Christer Sturmark. "Livet är heligt", sa Sandlund och fick genast mothugg från Sturmark: "Livet är inte heligt".

1 av 2

Det hettade till rejält i samtalet när Svenska Dagbladets ledarpodd utredde frågan om dödshjälp i veckan. I Sverige finns inte möjligheten att få dödshjälp i dag, men nu vill motionärer från bland annat L och M att frågan utreds. I dagsläget är det bara MP som har röstat ja till en ny utredning, medan övriga partier hittills har sagt nej.

Joar Forssell från L och Josefin Malmqvist från M har dock båda motionerat inför partistämma och landsmöte senare i höst, och även vetenskapsförlaget Fri Tankes vd Christer Sturmark menar att frågan bör utredas och att den utredningen helst ska mynna ut i att dödshjälp av Oregon-modellen ska införas i Sverige.

Samtalet i podden leddes av Svenska Dagbladets ledarskribent Lydia Wålsten, som redan i inledningen bad Elisabeth Sandlund - panelens enda dödshjälpsmotståndare - att föra fram sina argument mot att dödshjälp ska tillåtas i Sverige.

"Har snabbt urartat"

– Det främsta argumentet är att i alla de stora länder där man sett detta infört så har det urartat mycket snabbt, sa Elisabeth Sandlund, och gav exempel från Kanada. Där har antalet som blivit aktuella för dödshjälp snabbt ökat efter att man infört möjligheten att avsluta sitt liv, och man "avlivar allt fler - om man uttrycker det rått", sa Sandlund.

– Det är mycket svårt att hantera denna fråga på ett bra sätt. Sedan finns ett annat argument för mig som kristen, och det är att människan är skapad med fri vilja. Men det finns saker som vi inte kan eller bör besluta om, och en av de sakerna är när eller om vi dör.

Läs även Joakim Hagerius: Ställningstagande om dödshjälp behöver värdeargument

Frågan om människans fria vilja och om livets helighet blev något av en vattendelare i samtalet, där både Joar Forssell och Josefin Malmqvist protesterade mot Elisabeth Sandlunds syn och förde fram argument om människans rätt att bestämma själv.

– Jag är en företrädare för ett samhälle som bygger på individens fria vilja. Detta handlar om att människor ska få avgöra själva. Det handlar om värdighet och om mänskliga rättigheter. Jag blir provocerad av ett språkbruk som talar om att avliva, för det handlar inte om att avliva människor, sa Joar Forssell.

Josefin Malmqvist talade även hon om individens fria vilja, och sa att det inte finns någon motsättning mellan dödshjälp och palliativ vård där man ger patienter god smärtlindring.

– Vi har rätt till liv, men vi har ingen skyldighet att leva. Man måste säkerställa att det här finns ett fritt val.

"Kvasireligiöst"

Även Christer Sturmark betonade människans fria vilja, och talade om att "kvasireligiösa" känslor ligger bakom motståndet mot dödshjälp.

– Det var samma sak med motståndet mot GMO. Man sa att man inte får "meka med naturen". Det är ett emotionellt skäl. Men vi får inte glömma att en majoritet av svenska folket bejakar dödshjälp, sa han.

Läs även Dödshjälp för "livströtta" föreslås i Holland

Elisabeth Sandlund påminde om att även om många svenskar är positivt inställda till dödshjälp, så är läkarkåren oftast emot. I många fall handlar ropen på dödshjälp om en rädsla för svåra smärtor - och här finns mycket att göra inom den palliativa vården för att säkerställa att människor inte ska behöva leva sin sista tid med svåra plågor, sa Sandlund. Och vad ska ske med de läkare som inte vill utföra dödshjälp om den ska införas? undrade hon.

– Det är inte olagligt att begår självmord, men när det gäller dödshjälp är det så att vi kräver att en annan människa faktiskt ska ta mitt liv, sa hon och påminde om livets stora värde:

– Livet är heligt, sa hon, varpå Christer Sturmark genast invände:

– Nej, livet är inte heligt.

"Inget stöd i Bibeln"

Hur ser då en kristen syn ut - finns det olika sätt att se på dödshjälp även bland kristna? undrade Lyda Wålsten, och tog exempel från när hennes mamma nyligen dog, svårt sjuk i cancer.

– Min mamma var djupt troende - hade det varit moraliskt fel av min mamma att avsluta sitt liv?

– Det är svårt att säga vad som är rätt och fel, om möjligheten hade funnits så är det upp till var och en att besluta. Vi ska inte leka Gud i någon riktning - man ska inte hållas vid liv längre än vad som är en naturlig livslängd. Men det finns inget stöd i Bibeln för dödshjälp, svarade Elisabeth Sandlund.

De tre dödshjälpsförespråkarna trodde avslutningsvis att dödshjälp snart kommer vara tillåtet i Sverige, och betonade att det därför behövs en utredning snarast.

– Nej, det behövs ingen utredning, för dödshjälp kommer inte att införas. Utred den palliativa vården i stället, men utred inte något som ändå inte ska införas, sa Elisabeth Sandlund.

Läs även Så tycker alla riskdagspartierna om aktiv dödshjälp

Fler artiklar för dig