18 januari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Moderaternas partistämma full av frågor om religion

Utred slöjförbud för barn, inför en nollvision för biståndet och ta klivet tillbaka in i kyrkopolitiken igen. Det är tre frågor med religiösa förtecken som kommer att debatteras på Moderaternas partistämma som börjar på torsdag.

När Moderaterna samlas till stämma, som hålls i Västerås mellan den 17-20 oktober, har flera frågar redan blivit omskrivna. Partistyrelsen gick tidigt ut med beskedet att de vill se en utredning av slöja på barn och vill nu få med sig hela partiet bakom sin linje. Flera motioner har kommit med lite olika infallsvinklar vad gäller slöjförbud, och partiledningen bejakade dem som handlar om ett förbud av slöja i grundskolan.

Läs också Här är alla partiledarnas favoritbibelord

Nollvision för biståndet

Dagen var först med att skriva om att Moderaterna också vill avveckla svenskt utvecklingsbistånd och att de vill införa en nollvision för biståndet. Tidigare har det även rapporterats om att partiet tänker överge enprocentsmålet. Det här är besked som väckt ont blod i biståndskretsar och flera andra partier har också kritiserat Moderaternas för deras omsvängning. På stämman återstår att se om partiledningen har hela partiet i ryggen här.

In i kyrkan igen

Även nyheten att Moderaterna kan tänka sig att ta steget in i kyrkopolitiken igen, efter att inte ha ställt upp i två kyrkoval på raken, var Dagen först ut med att skriva om.

Men det finns fler förslag som berör religion som kommer att debatteras och beslutas om. Ett förslag som lagts fram är att förbjuda omskärelse på pojkar. Frågan blev mycket omskriven nyligen då Centerpartiet höll stämma och mot partiledningens linje röstade för ett förbud. Kanske blir det en repris då Moderaterna samlas?

Läs också Ledare: Befria Svenska kyrkan – partipolitik har inget där att göra

Förbjud böneutrop

På förslag finns också att införa ett förbud mot böneutrop, vilket partiledningen är emot. Det finns också motioner som rör statliga bidrag, bland annat föreslås det i en motion att myndigheten SST (Statens stöd till trossamfund) läggs ned. I dag sker mycket av samarbetet mellan stat och trossamfund via SST, men mest omskrivet är nog att myndigheten ansvarar för bidragen till trossamfunden. Moderaternas partiledning yrkar dock avslag på den här motionen.

Läs även Ulf Kristersson: Jag har en odefinierad tro på Gud

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar