Nyheter

Polen närmare ett förbud mot sexualundervisning

Trots stora protester har polska parlamentets underhus röstat för att ett lagförslag som kan kriminalisera sexualundervisningen i landets skolor ska utredas vidare. Bakom förslaget står ultrakatolska lobbygrupper.

Tusentals demonstranter hade på onsdagen samlats utanför parlamentet i Warszawa och på flera andra platser i Polen för att förmå underhusets ledamöter att rösta ned förslaget, som om det blir lag kan ge tre års fängelse för undervisning av eller uppmuntran till sexuell aktivitet för minderåriga.

Protesterna stoppade inte det konservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS), som i helgens val behöll majoriteten i underhuset sejmen.

Katolska kyrkan 

PIS distanserade sig under valrörelsen från västvärldens liberala värderingar och har riktat udden mot rörelsen som förespråkar jämlikhet för hbtq-personer i Polen. Liknande tongångar har hörts från den katolska kyrkan som partiet har nära band till.

Det nu aktuella förslaget har tagits fram av en kommitté som kallats "Stoppa pedofili". Kommittén hävdar att lagen skyddar barn mot "sexuell förvridning".

Bakom lagförslaget står ett medborgarförslag från två ultrakatolska lobbygrupper, Ordo Juris och Stiftelsen rätt till livet. Ordo Juris är den organisation som 2016 skrev det hårt kritiserade lagförslaget om kriminalisering av alla aborter, men som drogs tillbaka av den nationalkonservativa regeringen efter massprotester.

Läs mer: Polen ett steg närmare totalt abortförbud

Oönskade graviditeter

En lag som liknar det nu föreslagna i Polen finns redan i Ryssland. Det innebär i praktiken ett förbud mot att upplysa och undervisa barn och unga om hur man skyddar sig mot HIV, hur man skyddar sig mot oönskad graviditet och hur man agerar för att skydda sig mot oönskad sex. Skrivningarna i lagförslaget vill straffa offentliga uttalanden som "propagerar för eller uttalar sig positivt om att en minderårig inleder sexuellt umgänge."

"Den föreslagna lagen kommer att tillförsäkra att barn och ungdomar med hjälp av lagen skyddas mot sexuell depravering och demoralisering, vilka i dag utvecklas i ett farligt tempo och drabbar tusentals unga polacker genom den så kallade ''sexualundervisningen''", står det att läsa i lagförslaget.

Straffet för att trotsa lagen föreslås bli två till tre års fängelse. Det har dock redan, inom regeringspartiet PIS, höjts röster för ett straff på fem års frihetsberövande

Läs även: Katoliker tycker inte som kyrkan

"Överreagerar"

Parlamentarikern Marcin Ociepa, som representerar PIS, tycker att demonstranterna överreagerar.

– Förslaget säger bara att det inte är tillåtet att uppmuntra personer yngre än 15 år att ha sex eller utföra sexuella handlingar, säger han till radiokanalen Tok FM.

Sexualundervisning är inte obligatoriskt i polska skolor, där elever i stället undervisas i hur de "ska förbereda sig för familjelivet". De orter som infört sexualundervisning har fått kritik från både katolska kyrkan och PIS.

TT och Dagen

Läs också: Katolska kyrkan viktig maktfaktor i polskt val

Fler artiklar för dig