28 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ny bok om DDR och ”Stasiprästen” Aleksander Radler

Aleksander Radler, tidigare kyrkoherde i Burträsk, arbetade under många år för Östtysklands säkerhetspolis. Nu har hans före detta vän, Anders Törnvall, skrivit en bok om DDR och Stasi.

203 Aleksander Radler, KR, Luleå stift

“Jag älskar er dock alla”, med underrubriken “Stasichefen Erich Mielke och DDR:s undergång”, bygger på arkivuppgifter från kalla kriget. Anders Törnvall, en av många tusen andra personer som fanns registrerade i DDR:s register, vill 30 år efter Berlinmurens fall berätta vad den östtyska diktaturen och dess ledare gjorde med människor.

– Jag tycker att det saknas realistiska och verkliga beskrivningar av själva spion- och angivarsystemet på svenska, jag vill skildra hur det drabbade människor. Otroligt många skadades av Stasi, ett av de viktigaste redskapen de ägnade sig åt var så kallad nedbrytning. De var experter på att förgöra personer, säger Anders Törnvall, till Norra Västerbotten.

"Angav oskyldiga personer"

På 1960-talet fick Aleksander Radler hjälp av Anders Törnvall att flytta från Östtyskland till Sverige. Anders Törnvalls besvikelse blev inte oväntat stor när det långt senare visade sig att Aleksander Radler hade utnyttjat relationen genom att rapportera honom till Stasi.

Aleksander Radler är inte huvudperson i "Jag älskar er dock alla". Men berättelsen om honom förekommer i boken.

– Han arbetade i 20 års tid frivilligt i det här systemet och angav oskyldiga personer där vissa satt i fängelset i hela livet. Flera av dem blev skadade för livet. Bland annat erbjöd han sig att frakta tre vänners brev över gränsen till Västtyskland, men i stället för att leverera breven åkte han direkt till Stasi och angav dem, säger Anders Törnvall, till Norra Västerbotten.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar