14 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Algeriet slår till hårt mot landets kyrkor

Polisvåld mot gudstjänstbesökare och tre protestantiska kyrkor som stängts av myndigheterna. Nu reagerar människorättsorganisationen Human Rights Watch på den senaste tidens händelser i Algeriet.

Tisdag den 15 oktober slog polisen till mot landets största protestantiska kyrka, Full Gospel Church i staden Tizi Ouzou i norra Algeriet. Gudstjänstfirare arresterades inklusive församlingens pastor Salah Chalah som även är president för de protestantiska kyrkorna i Algeriet (Eglise Protestante d''Algérie, EPA). Uppgifterna kommer från Chalah själv som varit i kontakt med Human Rights Watch. Dagen efter tillslaget stängde polisen ytterligare två kyrkor i samma provins och följande dag arresterades ett dussintal människor som protesterade mot myndigheternas tillslag utanför landshövdingens residens.

Händelserna har fått människorättsorganisationen att protestera.

"De senaste stängningarna av tre protestantiska kyrkor och polisens attack mot gudstjänstdeltagare i en kyrka är de senaste exemplen på förtrycket av denna lilla religiösa minoritet i Algeriet", skriver Human Rights Watch i ett uttalande riktat till de algeriska myndigheterna.

– De algeriska myndigheterna borde ge religiösa minoriteter samma frihet att praktisera sin tro som den muslimska majoriteten. Alla kyrkor som stängts ner godtyckligt borde tillåtas att öppna igen, säger Sarah Leah Whitson, direktor för Mellanöstern och Nordafrika hos Human Rights Watch.

De algeriska mynidgheterna har också vägrat att ge den protestantiska kyrkan i landet status som lagligt erkänd organisation. Det erkännande fick protestanterna redan 1974, men 2012 infördes en ny lag som tvingade alla organisationer att registrera sig på nytt.

Även den missionsorganisationen Open Doors som hjälper förföljda kristna världen över har slagit larm om händelserna i Algeriet. Enligt uppgifter till Open Doors hade pastor Salah Chalah fredagen innan fått ett förhandsbesked om att hans kyrka skulle stängas den 16 oktober. Men när församlingen den 15 oktober firade en sista gudstjänst marscherade uniformerad polis in och beordrade människor att lämna lokalen.

– Eftersom de helt oväntat dök upp ledde det först till panik bland kyrkomedlemmarna, säger en av Open Doors medarbetare, som står i nära kontakt med församlingen i Algeriet.

Algeriet ligger på plats 22 på Open Doors lista över de länder i världen där människor förföljs för sin tro. De hamnar därmed i kategorin där mycket allvarlig förföljelse förekommer. Totalt har 15 församlingar av de 50 officiellt erkända kyrkorna i Algeriet stängts sedan årsskiftet, uppger Open Doors.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Nyheter