Nyheter

Över 60 döda vid protester mot kristna fredspristagaren Abiy Ahmed

Fler än 60 människor har dödats i våldsamheter i samband med protester mot Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Spänningarna i Etiopien blir allt svårare att hantera för den nyutnämnde fredspristagaren.

1 av 4

Åtminstone 67 personer har dödats under två dagar, uppger den regionala polischefen Kefyalew Tefera för Reuters. Säkerhetsstyrkor har öppnat eld vid protester, och sammandrabbningar har skett mellan olika etniska och religiösa grupper, uppger Amnesty International för AFP. Av de nu 67 dödade var fem poliser.

Oroligheterna bröt ut i tisdags i huvudstaden Addis Abeba och i andra delar av regionen Oromia.

Upprinnelsen är Abiy Ahmeds tidigare allierade, aktivisten Jawar Mohammed som anklagar Etiopiens säkerhetsstyrkor för att mitt i natten ha anlänt till hans hem och försökt avlägsna hans säkerhetspersonal.

Jawar Mohammes anhängare har även upprörts av en kommentar från Abiy Ahmed där han kritiserade personer som använder sina plattformar till att underblåsa våldsamheter, ett uttalande som många tolkat som riktat mot bland andra Jawar Mohammed.

Läs mer Pelle Hörnmark om nobelpristagaren pingstvännen: Tron är viktig för honom
 

Kan bli motståndare i valet

På senare tid har Jawar Mohammed börjat kritisera den nye ledarens politik. Nu utesluter han inte att ställa upp mot honom i valet nästa år. I intervjuer med AFP och Reuters i sitt hem i Addis Abeba säger Jawar Mohammed att Abiy Ahmeds styre delvis börjar påminna om en diktatur.

– Hotfullhet är början på ett auktoritärt styre, säger han till AFP.

Läs mer Även kristna etiopier kritiserar Abiy Ahmed

 

Fler artiklar för dig