22 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Minnesmässa i Vietnam för 39 migranterna som hittades döda i container

Allt mer tyder på att många av de 39 migranter som hittades döda i en kyld container utanför London under natten till onsdagen var vietnameser. I olika delar av Vietnam sörjer nu anhöriga förmodade offer i katastrofen.

1 av 2

Fader Anthony Dang Huu Nam, en katolsk präst i landsbygdsstaden Yen Thành i provinsen Nghe An i norra Vietnam, säger att han tror att de flesta av dödsoffren var vietnameser och att han har kontakt med flera anhöriga.

– Hela området är täckt i sorg. Det här är en katastrof för vårt samhälle, sa han under en sorgemässa i staden på lördagen.

Regnet föll tungt utanför när Anthony Dang Huu Nam ledde mässan med cirka 500 deltagare, som tände ljus för de döda i den anspråkslösa kyrkan.

– Vi är här för att be för rättvisa och frid, och för offren, sade Nam.

Söker nytt liv i Europa

Ännu är offren inte officiellt identifierade. Men den vietnamesiska ambassaden i London har fått begäran från familjer i Vietnam om hjälp att utreda om deras anhöriga finns bland de döda.

Provinsen Nghe An är en av landets fattigaste och många vietnameser som söker sig till Europa i hopp om ett bättre liv är därifrån. Men offer i katastrofen i Storbritannien tros också ha kommit från grannprovinsen Ha Tinh.

Ett av dem är en kvinna som skickade ett sms till sin mamma om att det var svårt att andas i containern när den var på väg från Belgien till Storbritannien.

"Vi ber varje dag"

Ett annat av de förmodade offren från Yen Thành var en 19-årig kvinna. Hon hade varit i Frankrike och meddelade familjen att hon var på väg till Storbritannien.

Nu är det flera dagar sedan familjen har hört något från henne, och på lördagen hade släktingar samlats vid familjens hus i Yen Thnh.

– Vi väntar och hoppas att hon inte är bland offren, men det är högst troligt. Vi ber för henne varje dag. Det var två personer från min by som reste i den gruppen, säger kvinnans kusin.

Läs även Toppdiplomaten Jan Egeland: Vi har visst råd att hjälpa flyktingar

Fler artiklar från Nyheter