21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Storkyrkan i Stockholm ska målas rosa

Fasaden på Storkyrkan krackelerar. Nu ska kyrkan i Gamla stan i Stockholm renoveras och därtill få tillbaka sin originalfärg: rosa. Samtidigt ska tornhuven bli mörkröd, skriver Dagens Nyheter.

Under två och ett halvt år har tre ton puts plockats bort från fasaden eftersom den sitter löst på sina ställen. Domprosten Hans Ulfvebrand har under renoveringen sagt att den riksbekanta kyrkan sett ut som "en fläckig panter."

Kyrkan renoverades invändigt för tio år sedan, lagom till kronprinsessbröllopet. Den stora utvändiga renoveringen innefattar flera delar. Förutom att ett nytt tak ska läggas ska tornet putsas om, fasaden målas om och skadad sten lagas eller bytas ut.

Rosa och kopparröd

Dessutom ska detaljer i fasaddekoren som försvann vid den stora renoveringen i början av 1900-talet tas fram.

Den största förändringen blir dock färgen. Fasaden kommer att få en rosa ton och den gröna tornhuven ska bli kopparröd. Genom en byggnadsantikvarie har man upptäckt väggfragment som varit orörda sedan 1743 och därmed hittat originalfärgen, skriver DN.

Fler artiklar från Nyheter