Nyheter

Kristna, muslimska och judiska ledare säger gemensamt nej till dödshjälp

Judiska, kristna och muslimska ledare skrev på måndagen under ett gemensamt dokument mot dödshjälp och läkarassisterade självmord.

Dokumentet, som signerades under överseende av påve Franciskus i Vatikanen, slår fast att alla varianter av eutanasi och läkarassisterade självmord är "moraliskt och religiöst fel" och att de borde vara "förbjudna utan undantag".

De religiösa ledarna förklarade även att när "ansträngningar för att fortsätta avvärja döden verkar orimligt tunga är vi moraliskt och religiöst skyldiga att erbjuda tröst, effektiv smärt- och symptomlindring, vänskap, vård och andlig hjälp till den döende patienten och hennes/hans familj".

"Förtjänar vård och stöd"

Assisterade självmord har blivit lagliga i flera länder, bland annat Schweiz, Nederländerna, Kanada och vissa delstater i USA, men är mycket kontroversiellt.

I ett dokument som publicerades inför mötet i Vatikanen skrev ledarna att "samhället måste försäkra sig om att patienternas önskan att inte vara en börda inte ger dem känslan av att vara värdelösa vilket resulterar i en omedvetenhet om värdet på, och värdigheten i, deras liv som förtjänar vård och stöd till dess naturliga slut".

– Att ta initiativ för att förkorta en persons liv är mord, sa rabbi Eliezer Simcha Weiss, till The Jerusalem Post.

Läs mer Elisabeth Sandlund: Bibeln säger nej till dödshjälp

En gemensam grund

Eliezer Simcha Weiss förklarade också att närvaron av ledare från olika religioner var "ett fyrljus" i oroliga tider.

– Det var viktigt att företrädare för de tre stora monoteistiska grupperna kunde komma överens om att vi alla är skapade till Guds avbild och att vi inte kan avsluta ett liv. Människor behöver inse att det innebär en ljusglimt att religioner som har krigat mot varandra har funnit en gemensam grund – det mänskliga livets helighet.

Läs mer Patient kämpade emot när hon fick dödshjälp - läkaren frias

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig