Nyheter

Finska KD-politikern Päivi Räsänen utreds för hets mot folkgrupp

Efter att ha kritiserat Evangelisk-lutherska kyrkans engagemang i Pride i Helsingfors anmäldes riksdagsledamoten Päivi Räsänen. Nu har hon kallats till polisförhör.

Päivi Räsänen, som var Kristdemokraternas partiledare i Finland från 2004 till 2015, skriver på Facebook att hon ska förhöras på fredag. Hon är misstänkt för hets mot folkgrupp och skulle hon dömas riskerar hon böter eller fängelse i upp till två år.

Grundlagsskyddad religionsfrihet

Men själv tillbakavisar Päivi Räsänen alla anklagelser.

"Jag anser inte att jag gjorde mig skyldig till något brott när jag uttalade mig om Evangelisk-lutherska kyrkans verksamhet, med Bibeln som utgångspunkt", skriver Räsänen som menar att uttalanden baserade på Bibeln skyddas av den grundlagsskyddade religionsfriheten.

– Om man anser att åsikter som uttrycks i Bibeln är hets mot folkgrupp så borde det logiskt sett också innebära att det är straffbart att sprida eller inneha Bibeln, säger hon enligt Hufvudstadsbladet.

Förvånad över att polisutredningen pågår

Päivi Räsänen har tidigare kritiserats för bland annat uttalanden om invandring och samkönade relationer. Att hon nu utreds för hets mot folkgrupp beror på att hon i somras kritiserade Evangelisk-lutherska kyrkans engagemang i Pride i Helsingfors.

"Hur går kyrkans doktrin, Bibeln, ihop med idén om att upphöja skam och skuld till någonting att vara stolt över", skrev Räsänen på Twitter i juni.

Vid tillfället delade hon även bibelcitat om homosexualitet.

I en intervju med tidningen Iltalehti säger Päivi Räsänen att hon är förvånad över att polisutredningen fortfarande pågår – och att hon har kallats till förhör.

– Jag utgick från att polisen såg utredningen som nedlagd.

”Gud snarare än människan”

Enligt Iltalehti uppger Räsänen också att han nyligen fick veta att en broschyr som hon skrev för 15 år sedan hade anmälts. Men i detta fall inleddes inte någon förundersökning eftersom broschyren föll under de moraliska åsikter och värderingar som är tillåtna att uttrycka med hänvisning till tanke-, samvets- och religionsfrihet.

Hon ångrar inte Twittermeddelandena som har orsakat den senaste polisutredningen. Och hon säger att hon kommer att fortsätta att presentera "Guds heliga ords undervisning", oavsett utgången av den pågående utredningen.

– Och kanske är den högsta auktoriteten den bibliska principen att man bör följa Gud snarare än människan, säger Räsänen till Iltalehti.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar