14 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Dagen-intervju fick Nisse Hallberg att ändra sin syn på kristna

Komikern Nisse Hallberg beskriver i en krönika i tidningen Cafe´ hur timmen i Dagens podd "Dagens människa" fick honom att överge fördomar om och rädsla för kristna.

Nisse Hallberg skriver att han inte var direkt sugen på att göra den där intervjun för kristna tidningen Dagen. "Jag hade på känn att de två journalisterna som hade podcasten skulle döma mig, att de skulle se mig som misslyckad, att jag på något sätt skulle kunna se i deras ögon att dom visste att helvetet väntade mig".

Han ändrade dock snart uppfattning om programledarna Malin Aronsson och Daniel Wistrand. "Detta var såklart endast mina fördomar som spökade - och min rädsla för troende människor. Jag hade självklart helt fel, Malin och Daniel var superfina. Vi hade en kanontimme ihop", skriver Hallberg.

Han beskriver hur han valde "Jag skulle vilja våga tro" när det blev tal om att välja psalm i programmet.

Nisse Hallberg upptäckte också under samtalet att även om han inte har tron gemensamt med programledarna, så har han en sak gemensamt med Malin: hypokondri. Men medan Malin troligen ska "upp till dom vitklädda harpaspelande keruberna" och "äta Ryvita-knäcke med aningens för mycket Philadelphiaost" den dagen hennes hjärta slutar slå, väntar sig krönikören att han ska få "äta Dennis hot dogs med Goebbels och Benny Hill på en betydligt varmare plats."

Därför, argumenterar han, borde troende - i alla fall vuxna sådana - ge förtur i vårdköerna till hypokondriska ateister, som bara har ont eller inget alls att vänta sig efter döden. Ett förslag som Hallberg själv dock gissar blir svårt att få genomslag för rent politiskt.

Till sist tackar han Dagen-journalisterna för ett fint samtal och lägger försiktigt till: "Jag försöker fortfarande tro, det vill sig bara inte".

Läs också Nisse Hallberg: ”Jag vill egentligen inte vara ateist”

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter