Nyheter

Efter Kirk Franklins bojkott av Dove Awards – nu svarar arrangörerna

Efter Kirk Franklins beslut att bojkotta den kristna Grammygalan Dove Awards, svarar nu de ansvariga. I uttalandet ber de om ursäkt och förklarar skälet till den bortklippta delen av talet.

###

Som Dagen tidigare berättat meddelade Kirk Franklin i måndags att han hädanefter kommer att bojkotta den kristna musikgalan GMA Dove Awards och kanalen där den sänds, TBN. Bakgrunden var att han i två olika tacktal belyst rasismen i USA och att den delen av talet klippts bort.

När galans arrangörer, Gospel Music Association, nu går ut med ett uttalande beklagar de det inträffade.

"Vi vill offentligt djupt be om ursäkt för de misstag som gjordes i klippningen av Kirk Franklins Dove Awards-tal. Vi accepterar ansvaret för vårt misstag", skriver Jackie Patillo, president och producent för GMA.

Uttrycker förståelse

I uttalandet, som thechristianbeat.org publicerat, skriver hon att de förstår att det sårade många i det afroamerikanska samhället och gav uppfattningen att GMA inte är bryr sig om sociala frågor som rör färgade personer.

Rapparen Lacrae, som också valde att hoppa av galan, berättade tidigare i veckan att han under tidigare galor blivit sårad av vissa händelser, men hoppats på förändring. Förutom hanteringen av Franklins tacktal, har han varit med om att tv-kanalen klippt bort andra artisters framträdande som berört orättvisor i samhället.

Jackie Patillo skriver att det inte är deras avsikt att bortse från eller tysta någon av deras artister. De ska nu arbeta för att ändra människors uppfattning om att de inte bryr sig om frågor som rör färgade personer.

"Det var av tidsskäl"

Hon bekräftar i uttalandet det hon tidigare sagt, att det var av tidsskäl som Kirk Franklins tal klipptes ner. Enligt Jackie Patillo är anledningen till att de väntat med att offentligt kommentera händelserna önskemål från Kirk Franklins team om att först privat få prata om det inträffade. I dessa samtal har GMA bett om ursäkt och diskuterat lösningar för att komma till rätta med problemet.

Tv-kanalen TBN har publicerat den oklippta versionen av Franklins tal på sin videoplattform och skickat alla tal, oklippta, till de medverkande artisterna för att kunna sprida i sina sociala kanaler.

Läs mer Kirk Franklin: Jag bojkottar kristna musikbranschen

Albin Larsson

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig