12 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Svenskarna pratar inte om döden – men tänker på den

Hälften av svenskarna bara pratar om döden någon gång per år, eller aldrig.

Inför Allhelgonahelgen har Ipsos undersökt svenskarnas relation till döden. Bland annat visar resultatet att svenskarna tänker på döden, men inte pratar om den. Var femte man samtalar aldrig om ämnet.

– Som begravningsentreprenör är man inte förvånad över resultatet, vi möter döden varje dag, men vi möter också svårigheterna många upplever inför att prata om den, säger Jan Olov Andersson, vd på IGNIS Begravningsbyråer som beställt undersökningen.

Resultaten visar att yngre upplever mer rädsla och ångest inför döden än äldre. En tredjedel av de svarande mellan 18–29 år uppger att de är rädda för döden medan bara var tionde person över 75 år säger sig vara det.

Undersökningen visar också att kvinnor har mer rädsla och ångest inför döden än män.

Läs också Forskare: Nya familjekonstellationer gör sorgen svårare när familjemedlem dör

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter