20 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Flyktingpastorn Bengt Sjöberg: "Nu behöver vi be för Fartun"

"Nu behover vi be för Fartun". Så skriver Bengt Sjöberg, pastor och ombud för den svårt sjuka kvinnan som ska utvisas från Sverige.

1 av 2

Dagen har vid flera tillfällen berättat om den nu 22 år gamla Fartun Osman Mahamud som svårt sjuk och delvis förlamad ligger hemma hos Yasmin Mohamed i Hällefors.

Fartun kommer från Somalia där hon utsatts för gruppvåldtäkt, tortyr och mordförsök. Migrationsverket har tidigare i höst beslutat att hon ska utvisas till Grekland.

Problem med läkarintyg

Nu vädjar pastor Bengt Sjöberg i Hällefors, som engagerat sig i hennes fall och som är Fartuns juridiska ombud, om hjälp.

"Nu behöver vi be för Fartun", inleder han ett känsloladdat inlägg på Facebook.

Läs mer Svårt sjuka Fartun nobbas av politiker

"Ingen läkare kan eller vill fylla i den del som handlar om den medicinska bedömningen och de föreskrifter som finns för syrgas m.m. som en svårt sjuk kvinna kan behöva under flygresan," skriver han.

Lever i fruktan

Bengt Sjöberg beskriver Fartuns situation som ohållbar och säger att hon mår mycket dåligt:

"Sedan i somras har hon fruktat och väntat på utvisning. Tänk er att leva i denna fruktan dag efter dag, natt efter natt med svåra ryggsmärtor och ont i magen."

"Hur länge ska hon lida? När jag besökte henne i torsdags grät hon och var så uppgiven", skriver Bengt Sjöberg som menar att hon inte kommer att klara sig i Grekland om hon utvisas dit.

Vädjar till Migrationsverket

Facebook-inlägget avslutas med en vädjan till Migrationsverket om att Fartun ska få stanna i Sverige.

"Nu gör vi ett sista försök att få uppehållstillstånd i Sverige. Lidandet, osäkerheten och den psykiska spänningen och oron måste få ett slut."

Läs också: Migrationsverket: Svårt sjuka Fartun ska utvisas till Grekland

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter