Nyheter

Kanadensisk läkare om dödshjälp: Gör inte som vi

En legalisering av aktiv dödshjälp i Sverige är fortfarande avlägsen. Men enligt den kanadensiska läkaren Paul Saba är det ändå viktigt att väcka opinion mot en lagändring. – Jag reser runt och berättar för andra länder att de inte ska fatta samma felaktiga beslut som vi har gjort i Kanada, säger han till Dagen.

Paul Saba representerar en kanadensisk organisation bestående av ungefär 1 200 läkare. Physicians’ Alliance against Euthanasia, som har funnits sedan 2016, bildades i protest mot beslutet i Kanada att införa möjligheten till eutanasi och aktiv dödshjälp.

Enligt Paul Saba har utvecklingen därefter gått snabbt. Läkarorganisationen har sammanställt ett dokument med beslut fattade efter 2016 som beskriver det organisationen kallar ”sluttande planet”.

Diskriminerande lagstiftning

I höst har exempelvis en domstol i Quebec beslutat att lagstiftningen från 2016 är diskriminerande. Det handlar bland annat om kravet på att en naturlig död ska vara ”reasonably foreseeable” (ungefär rimligt förutsebar/överskådlig framtid). Kanadas premiärminister Justin Trudeau har även gett besked om att han inte tänker överklaga domen.

– Vi har gjort ett fruktansvärt misstag i Kanada. Låt oss erkänna det, säger Paul Saba apropå legaliseringsbeslutet 2016.

– Det jag säger nu är ”gör inte som vi”. Jag är väldigt stolt över många av de saker som Kanada har uträttat internationellt. Men detta är ett stort misstag. Ett misstag som innebär att onödiga människoliv tas – människor som förtjänar att leva.

Läkare mot aktiv dödshjälp

I Sverige beslutade nyligen Moderaterna att en intern arbetsgrupp ska ta fram ett underlag för beslut om vad partiet ska tycka om aktiv dödshjälp. Och i november ska även Liberalerna diskutera frågan. Vad beslutet blir återstår att se, men en sak är säker: de svenska läkarnas officiella inställning är att eutanasi och aktiv dödshjälp inte ska tillåtas.

Läs mer | Historisk träff i Stockholm för nordiska kristna tankesmedjor

Deklaration mot aktiv dödshjälp.

För några veckor sedan antog World Medical Association, där Sveriges läkarförbund ingår, en deklaration mot eutanasi och aktiv dödshjälp. Och i ett mejl till Dagen skriver Sveriges läkarförbund att de står bakom uttalandet.

Men Paul Saba, som var på plats på WMA:s kongress i Tbilisi, Georgien, känner ändå stor oro. Han säger att opinionen i Kanada tidigare påminde om hur det ser ut i Sverige i dag.

– Det som händer, och detta är väldigt typiskt, är att förespråkarna för aktiv dödshjälp hittar någon i ditt land som har ett funktionshinder, som är i nöd av någon anledning, och som väljer att resa till Schweiz. Alla medierna kommer att bevaka det och folk kommer att säga, ”Det här är fruktansvärt, varför måste den här personen åka till Schweiz när han eller hon borde kunna få eutanasi här?”.

– Det kommer att finnas påverkansgrupper. Det är samma grupper av människor som jag ser överallt, de reser runt i världen och pratar om att dö med värdighet.

”Använd kristna argument”

Paul Saba jämför inställningen till människor som vill avsluta sitt liv via aktiv dödshjälp med de som vill hoppa från en bro.

– Vi gör allt i Kanada, och jag är säker på att det även gäller i Sverige, för att förhindra att människor begår självmord. Men nu tillhandahåller vi i Kanada mediciner för dem som vill dö. Båda dessa sätt att avsluta liv är oacceptabla i ett samhälle om mänskligt liv värdesätts.

Enligt Paul Saba finns det all anledning att argumentera mot eutanasi och aktiv dödshjälp utifrån en kristen övertygelse. Anledningen är enkel:

– Den moderna medicinen baseras i stor utsträckning på den barmhärtige samariern.

Läs mer Frida Park: Tvärsäkert prat om dödshjälp skrämmer mig

---

Aktiv dödshjälp i Kanada

  • I februari 2015 beslutade Högsta domstolen i Kanada att förbudet mot medicinsk dödshjälp inte var förenligt med de medborgerliga rättigheter som garanteras i Kanadas grundlag.

    Sedan juni 2016 är två typer av medicinsk dödshjälp tillgänglig. I båda fallen måste det vara en läkare eller sjuksköterska som:

    - direkt administrerar ett ämne som leder till döden, exempelvis en injektion av ett läkemedel

    eller

    - tillhandahåller, eller föreskriver, ett läkemedel som den berättigade personen själv tar för att dö.

---

Fler artiklar för dig