16 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Svidande kritik mot Uppdrag gransknings program om antisemitism på Karolinska

Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, riktar nu stark kritik mot Uppdrag gransknings program om konflikten på Karolinska universitetssjukhuset. – Jag är väldigt kritisk till beskrivningen av de antisemitiska bilderna, säger han till Dagen.

1 av 2

När SKMA höll sin årliga konferens i fredags i Stockholm kom frågan om SVT:s Uppdrag granskning (UG) och deras program om "Karolinska-affären" - där en läkare anklagat ledningen för antisemitism- upp vid flera tillfällen under dagen. I programmet riktas stark kritik mot andra medier som UG menar inte har undersökt konflikten tillräckligt mycket och basunerat ut att det handlar om antisemitism, när det kanske inte gör det. SKMA får också viss kritik.

SKMA:s ordförande Svante Weyler berättar för Dagen i en paus under konferensen att han tycker att programmet var "bristfälligt".

– De hade olika journalistisk attityd till olika personer. Några ansattes väldigt hårt, några kom ganska lindrigt undan. Jag säger detta som gammal journalist.

"Direkt felaktigt"

Mest kritisk är Svante Weyler till hur de för utredningen runt eventuell antisemitism centrala satirbilderna beskrevs i programmet, bilder som den anklagade och nu omplacerade överläkaren publicerat på sociala medier.

– Jag är väldigt kritisk till beskrivningen av de här bilderna. Man kan inte säga att bilderna gör den här överläkaren till antisemit, men att han publicerade dem gör att man kan göra en bedömning om hans omdöme.

– Och detta är vad Karolinska säger, de menar att i en roll som överläkare bör man visa gott omdöme i förhållande till värdegrunden. En av dessa bilder är för oss i SKMA ett klart fall av antisemitism.

Det erkänner ju överläkaren också?

– Ja, det gör han. Men sedan säger Göran Rosenberg (författare och journalist, intervjuad i programmet, red:s anmärkning) en mycket komplicerad sak. Eftersom det är – säger han – en klockren vänster-antirasism det handlar om här, så får man ha överseende med dessa bilder. Det är svårförståeligt. Jag tycker att det är direkt felaktigt, för att tala klarspråk. Men det är en ganska vanlig föreställning att antisemitism är ett högerfenomen och inte finns i vänsterkretsar. Detta hanterade UG väldigt illa.

Läs mer "Uppdrag granskning extremvinklar om antisemitism"

Får stöd från palestinskt håll

På denna punkt får Svante Weyler medhåll från ett kanske oväntat håll. På SKMA:s konferense talade palestiniern Bassem Nasr, tidigare aktiv i Palestinagrupperna och miljöpartistisk politiker. Bassem tog under sitt anförande upp frågan om antisemitism på arbetsplatser, och betonade att den aldrig kan ursäktas med att man i grunden är antirasist.

– När jag såg programmet häromdagen reagerade jag på hur resonemanget gick. Jag har hört liknande resonemang många gånger tidigare, och jag har starka invändningar mot det, säger han till Dagen.

– Det här är ju väldigt tydliga antisemitiska bilder. Och att säga att det är beroende på i vilket sammanhang det förekommer det anser jag vara mycket märkligt.

Läs mer Krismöten på Karolinska om antisemitism

Bassem Nasr berättar att han själv lämnat Palestinagrupperna efter att ha skrivit en debattartikel där han riktade kritik mot antisemitism inom rörelsen.

– Till min förvåning skrev de en mot-artikel, där de sa att det här inte var en sann bild, och de uppmanade mig att i stället skriva om vad som händer på Västbanken.

Antisemitismen inom grupper som Palestinagrupperna kan ha olika orsaker, säger Bassem Nasr.

Läs mer Karolinska nu på internationell lista över antisemitism

– Om man ska hårdra finns det två orsaker. Det ena är att man inte är bildad och inte vet vad antisemitism är. Om man då ser en bild på Israels premiärminister som äter ett barn förstår man inte att det är en antisemitisk bild. Detta är en kunskapsbrist och då måste man jobba med bildning.

– Den andra orsaken är att man kanske vet att problemet finns, men man har ruttna värderingar. Det måste man kunna säga. Det finns i alla läger människor som vill ha hat och polarisering.

"Går att förena"

Bassem Nasr säger att han själv fortsätter kämpa för palestiniernas rättigheter, men inte inom Palestinagrupperna.

– Det går alldeles utmärkt att förena kampen för palestiniernas rättigheter med kampen mot antisemitism, säger han.

I Uppdrag granskning säger författaren och journalisten Göran Rosenberg att det pågår en kamp om definitionen av ordet antisemitism. Att internationella Simon Wiesenthal-centret utnämnde Karolinska-affären till en av förra årets tio värsta antisemitiska händelser är Rosenberg mycket kritisk mot. Den kritiken delas av Svante Weyler.

– Ja, där gick Simon Wiesenthal-centret till våldsam överdrift. Vi på SKMA har varit väldigt noga med att bara uttala oss om det vi verkligen har undersökt. Vi har uttalat oss om en utredning som gjordes av en advokatbyrå. Den utredningen handlade till hälften om den anmälande läkarens karaktär, och resulterade i vad vi kallar karaktärsmord.

– Läkarens karaktär är ju helt ovidkommande – det som skulle bedömas var om det förekom antisemitism.

Läs mer "Uppdrag granskning extremvinklar om antisemitism"

"Urvattning pågår inte"

Det finns en rad aspekter av konflikten på Karolinska, framhåller Svante Weyler, som betonar att SKMA inte har uttalat sig om det personalrättsliga i frågan. Han tror att debatten runt Karolinska-affären kommer att fortsätta.

Har Göran Rosenberg rätt när han säger att frågan riskerar att "kidnappas" av högerkrafter och därmed urvattnas?

– Nej, det tycker jag inte han har rätt i. Det är en svår diskussion, men jag tycker inte att det pågår någon i stor skala pågående urvattning av begreppet. Men jag håller med honom när han säger att det är viktigt att det inte urvattnas, det är ett begrepp som man hela tiden måste diskutera och förnya.

Läs mer DO utreder anklagelser om antisemitism på Karolinska

---

Fakta:

  • SKMA:s årliga konferens behandlade denna gång antisemitismen i dagens Sverige. SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism. Talare under dagen var förutom Kent Werne bland andra Per Svensson från Dagens Nyheter, Daniel Poohl, Expo, Stéphane Bruchfeld, Uppsala universitet, Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister, författaren Magnus Sandelin, Filip Ahlin, Försvarshögskolan, Mirjam Katzin, Lunds universitet, Karin Olsson, Expressen, Somar Al Naher, journalist, Bassem Nasr, debattör och Aron Verständig från Judiska Centralrådet. Den prisbelönta författaren och poeten Hanna Rajs Lara läste egna dikter.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar