Nyheter

Svenska kyrkan tar sig an bortglömd begravningsplats

Tvisten kring Sankta Gertruds begravningsplats i Västervik verkar vara på väg mot en lösning.

Begravningsplatsen ska köpas av Södra Tjust pastorat. Nu ska det bara beslutas var pengarna till underhållet ska tas från, uppger Sveriges Radio P4 Kalmar.

Begravningsplatsen tillhörde mentalsjukhuset Västerviks sjukhus (senare Sankta Gertruds sjukhus) som i början av 1900-talet byggdes på en naturskön plats vid Gamlebyvikens strand. Patienter, anhöriga och personal begravdes där fram till 1967. Uppemot 500 avlidna tros vila på det gamla mentalsjukhusets område.

Som mest hade sjukhuset 1 400 patienter och 900 anställda. Men 1990 lades verksamheten ner och 2004 såldes området till en privat fastighetsägare. Området omvandlades till ett bostadsområde, i dag finns en hel ny stadsdel på platsen, Gertrudsviks Sjöstad.

Läs också: 550 gravar i Luleå har återgått till Svenska kyrkan

Men frågan om begravningsplatsen, som följde med i köpet, blev med en gång en hård nöt att knäcka för myndigheterna och andra berörda. 2009 slog länsstyrelsen fast att en begravningsplats inte ska ägas av ett privat företag. Inte heller företagen som exploaterade området tyckte det var lämpligt att äga en gammal kyrkogård.

Sedan dess har ingen riktigt velat ta ansvar för området, även om platsen fick fortsatt skötsel. Men nu verkar saken ha löst sig, i och med att Södra Tjust pastorat, som redan i dag ansvarar för tio kyrkogårdar, har beslutat att köpa den bortglömda platsen för mångas sista vila.

– Det är väl hög tid att den kommer i rätta händer igen, säger Göran Svensson, tillförordnad kyrkogårdschef i Södra Tjust pastorat till P4 Kalmar.

Beträffande själva hospitalet: I dag används delar av det gamla mentalsjukhuset av Psykiatriska museet och anstalten Västervik Norra.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar