Nyheter

Testet "Är jag kristen nu?" gjorde Micael Grenholm till Årets opinionsbildare 2019

Tidningen Dagens utmärkelse Årets opinionbildare 2019 har tilldelats Micael Grenholm för initiativet "Är jag kristen nu?"

Micael Grenholm får utmärkelsen för ett webbaserat test där man kunde testa sina kunskaper om den kristna tron med utgångspunkt i de frågor som Migrationsverket ställer till konvertiter som ansöker om asyl.

– Tack så väldigt mycket, sa Micael Grenholm när han mottog priset som delades ut av Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund och bad sin vän Andreas Lundström komma upp på scenen.

–Utan Andreas, som är programmerare, och Sofia Gabrielsson, som kommed idén, hade det här testet inte kunnat bli verklighet.

Micael Grenholm tackade också sin fru samt pastor Christian Mölk och alla i nätverket Rätt till tro.

Testet fick snabbt stor spridning och uppmärksamhet i medier. Efter bara några dagar på nätet hade det gjorts av 100 000 personer, varav de allra flesta misslyckades. Därmed pekade det på den orättvisa behandlingen av asylsökande som kommit till tro på Jesus Kristus men som inte tillägnat sig detaljerade faktakunskaper.

– Jag hade räknat med att det skulle få en del uppmärksamhet. Men det fullkomligt exploderade, säger Micael Grenholm.

Gör testet här.

Stor uppmärksamhet

Enligt juryn, som består av medlemmarna i Dagens opinionsredaktion, har testet, trots att Migrationsverket hävdade att det var missvisande, bidragit till att frågan om kristna konvertiter fick den uppmärksamhet hos den svenska allmänheten, media, beslutsfattare och politiker som den annars inte hade fått. Bland annat ledde testets förödande resultat till att frågan lyftes i riksdagen.

Priset Årets opinionbildare 2019 delades ut på Dagengalan i Ryttargårdskyrkan i Linköping på lördagskvällen. Även två andra pris delades ut vid samma gala: Årets medmänniska och Utbultstipendiet.

Micael Grenholm är pastor i Mosaik­kyrkan i Uppsala, författare och, bland mycket annat, ordförande för Svenska apologetiksällskapet.

Övriga nominerade var Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människo­handel. Samt Nuri Kino, journalist, dokumentärfilmare, författare,­ initiativtagare till organisationen A Demand for Action, ADFA, som sprider information om förföljelsen av kristna i Syrien, Irak och Mellanöstern.

Mer från Dagengalan: 13-åringens hjälteinsats gav pris på Dagengalan

Juryns fullständiga motivering:

"Vem är årets kristna opinionsbildare? Vem har bäst på kristen grund och på ett föredömligt sätt gjort avtryck i samhällsdebatten under 2019?

De tre kandidaterna Micael Grenholm, Nuri Kino och Madeleine Sundell, har ett gemensamt. De är brinnande personer som utan att förtröttas arbetar för att väcka opinion, inte för egen vinning utan för att åstadkomma förändringar på viktiga samhällsområden. Under 2019 har de var och en på olika sätt lyckats nå ut med sitt budskap också utanför kyrkans värld.

Och vinnaren är: Micael Grenholm.

Han tilldelas utmärkelsen för initiativet Är jag kristen nu? På ett innovativt sätt och genom att utnyttja modern teknik, fäste Micael den breda allmänhetens uppmärksamhet på Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas orättvisa behandlingen av asylsökande som kommit till tro på Jesus Kristus och som avkrävs faktakunskaper på en nivå som få personer som varit kristna under decennier tillägnat sig.

Protesterna mot behandlingen av konvertiterna förenar hela den svenska kristenheten. Micael har ingen stor organisation bakom sig, bara ett brinnande hjärta och en stark upprördhet över orättvisor och orättfärdigheter. Det räcker långt, ända till riksdagen, där testet uppmärksammades."

Läs också Teologer klarade inte Migrationsverkets kristendomsfrågor till konvertiter

Fler artiklar för dig