Nyheter

Utbultstipendiet till Jonas Engström - en låtskrivare med ömsint penna

Låtskrivaren och körledaren Jonas Engström blev den lycklige vinnaren av årets Utbultstipendium.

Juryns motivering lyder: “Med inspiration hämtad ur musikalisk mångfald och en ömsint penna, som väl avvägt blandar nåd och sanning, skapar Jonas Engström texter och melodier som tillsammans utgör en hoppets fyrbåk.”

– Det känns grymt bra! sa Jonas Engström när han höll priset i sin hand. Han passade på att hylla stipendiegrundaren Roland Utbult som en av sina stora idoler och inspiratörer, och lovade att köpa ett Rolandpiano till familjen.

Jonas Engström, 46 år, beskriver sig själv som “en nyfiken och målmedveten körledare som skriver sånger när det saknas en sång till en konsert, gudstjänst eller skiva.”

– Ibland känner jag mig som ett bi som har fått lyxen att besöka många olika sammanhang för att samla in godsaker som jag kan ta med mig och berika nästa sammanhang med, sa han i en intervju med Dagen i samband med nomineringen till priset.

Tre nominerade

För första gången i Utbultstipendiets 21-åriga historia hade man tre nominerade som alla var på plats vid prisutdelningen. De andra nominerade var Anna Martinson, 25 år och musiker från Göteborg, samt Peter Alin, 26 år och multiinstrumentalist från Bromma.

– I år gjorde vi en ny grej. Vi gjorde som man gör på Grammygalan och Oscarsgalan, säger Urban Thoms, kulturredaktör på Dagen och medlem i stipendiejuryn.

Han påpekar hur viktigt priset har blivit för de artisterna som belönats genom åren.

– När man ser tillbaka på Utbultstipendiets historia så var många av stipendiaterna inte särskilt kända vid tiden de fick stipendiet. Men de har blivit det senare.

Stipendiet är på 15 000 kronor.

Priset delades ut på Dagengalan i Ryttargårdskyrkan i Linköping på lördagskvällen. Även två andra pris delades ut vid samma gala: Årets medmänniska och Årets opinionsbildare.

Mer från Dagengalan: Hans kristendomstest gjorde honom till årets opinionsbildare

Mer från Dagengalan: Hjälteinsatsen som gav pris på Dagengalan

Fler artiklar för dig