07 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Stockholms stadsmission vill bygga sociala bostäder

Marika Markovits, senior advisor på Stockholms stadsmission till Kyrkans tidning: Jag har jobbat med det här i nästan 20 år och det har inte hänt någonting.

1 av 2

Stockholms stadsmission vill att Sverige börjar bygga sociala bostäder. Anledningen är det svåra bostadskrisen som gör att människor med svag ekonomi inte har råd att bo.

"Bostadsförsörjningen är ett av Sveriges allvarligaste samhällsproblem och en stor del av förklaringen till att 33 000 personer lever i hemlöshet i dag", skriver Stockholms stadsmission i den nysläppta rapporten "Hemlös 2019".

Underskott

Man citerar Boverket som i sin senaste mätning uppgav att hela 83 procent av kommunerna har ett underskott på bostäder. Man kritiserar regering och riksdag för att lägga fokus på nyproduktion, vilket resulterar i bostäder med höga hyror.

– Jag har jobbat med det här i nästan 20 år och följt hemlöshetspolitiken i Sverige och det har inte hänt någonting. På samma tid har Finland minskat sin hemlöshet med 70 procent, från ungefär 18 000 till 5000, med hjälp av nationella strategier. Det har varit 20 bortkastade år i Sverige, säger Marika Markovits, senior advisor på Stockholms stadsmission till Kyrkans tidning.

Läs mer Kyrkor i Malmö protesterar mot kommunens hemlöshetspolitik

Utveckla modell

Stadsmissionen säger sig nu vara villig att ta initiativ till att utveckla en svensk modell för sociala bostäder, det vill säga särskilda, billiga bostäder för människor med små ekonomiska möjligheter.

"Det finns en schablonbild om att sociala bostäder alltid skulle vara lika med segregation och stigmatisering. Men en sådan problematik finns förstås även i dag, trots att vi inte har sociala bostäder", skriver man i rapporten.

Stadsmissionen vill samverka i frågan med politiker, civilsamhälle, fastighetsbolag och andra relevanta parter.

Läs också Göteborg får matbutik för utsatta

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter