Nyheter

Man döms till fängelse för dråp på sin svårt sjuka hustru

Den svårt sjuka kvinnan önskade ett avslut på sitt liv. Hennes man hävdar att han agerade i en nödsituation när han gav henne en dödlig dos morfin.

Ångermanlands tingsrätt dömer nu mannen för dråp. Mannen döms till fängelse i 1 år och 6 månader, för att ha injicerat sin hustru med en dödlig dos morfin.

Mannen har erkänt sakomständigheterna, men nekar till brott. Kvinnan hade varit sjuk i flera år och hade själv uttalat att hon önskade ett avslut på sitt liv. Samma kväll som mannen gav sprutan med den dödliga dosen, i mars 2019, spelade hon in ett avskedstal och genomförde sedan ett misslyckat självmordsförsök. Det var efter detta som mannen ska ha injicerat morfinet.

Läs mer | Viktigt nej till barmhärtighetsmord

"Medhjälp till självmord"

Åklagaren hade yrkat på två års fängelse. Mannens advokat Thomas Bodström ansåg i stället att hans klient skulle frias och tycker att det behövs ny praxis för mål där en svårt sjuk person vill avsluta sitt liv.

– Det här bör bedömas som medhjälp till självmord och då ska man frikännas, sa Bodström till Allehanda när rättegången avslutats.

Tingsrätten delar inte den bedömningen. Mannes agerande var så pass självständigt och aktivt att det inte kan bedömas som medhjälp till självmord. Samtycke kan aldrig innebära att man går fri från ansvar vid uppsåtligt dödande, skriver rätten.

Läs mer | "Laglig dödshjälp kommer leda till att obehöriga dör"

Läs mer | Frida Park: Att hålla staten borta från döden borde vara liberal principfråga

Fler artiklar för dig