09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Maria Gustin Bergström prisas för Konvertitutredningen

Maria Gustin Bergström tilldelas människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award 2019 för initiativet till den så kallade Konvertitutredningen.

1 av 2

– Vi är mycket glada över att kunna dela ut människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award till Maria Gustin Bergström, som varit initiativtagaren till Konvertitutredningen, en kartläggning och rapport som omfattar 619 afghanska medborgare som konverterat till kristendomen och sökt asyl i Sverige 2015–2018, säger Rebecca Ahlstrand, ledamot i Skandinaviska människorättskommittén i ett pressmeddelande.

"Verkligen en värdig vinnare"

– Maria har gjort en gedigen insats för att sammanställa och samordna hela utredningen, hon är mycket kompetent och engagerad, hon har visat mod och stort rättspatos och hon är verkligen en värdig vinnare av årets människorättspris, säger Ruth Nordström, ordförande för Skandinaviska människorättskommittén.

Människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award presenteras årligen av Skandinaviska människorättskommittén och Skandinaviska människorättsjuristerna, till en person eller en organisation som har gjort en särskilt utmärkande insats för mänskliga rättigheter, "härrörande från varje människas inneboende värdighet och avgörande för hennes frihet och utveckling".

– Jag är mycket tacksam och rörd över priset och det inspirerar till fortsatt arbete, för frågan är långt ifrån löst. Kristna konvertiter utvisades senast i oktober 2019 till ett land där de riskerar livet, säger pristagaren Maria Gustin Bergström i pressmeddelandet.

"Viktigt kvitto på frågans allvar"

– Jag vill dela priset med alla medförfattare och övriga inblandade i Konvertitutredningen och med organisationen #rättilltro, totalt över 90 personer, men också med alla konvertiter som inte blir bedömda som trovärdiga i sin kristna tro genom asylprocessen. Arbetet för att förändra deras situation fortsätter, med Konvertitutredningen som bas, och detta pris är ett viktigt kvitto på frågans allvar. Ett varma tack för det stora förtroendet, fortsätter hon.

Prisutdelningen kommer att äga rum i Uppsala fredagen den 29 november.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter