06 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

USA:s beslut om bosättningar går hem hos evangelikaler

USA förklarar att Israels bosättningar är lagliga – och Donald Trump kan därmed pricka av ännu en punkt på sina evangelikala anhängares långa önskelista. Presidentens beslut får internationell kritik, men hans många kristna väljare jublar.

Kristna på högerkanten är president Donald Trumps viktigaste politiska stöd och spelade en avgörande roll för hans valseger 2016. Genom att bryta med tidigare amerikansk utrikespolitik och tillgodose deras många Israelrelaterade önskemål stärker han ytterligare sin ställning bland dessa väljare inför valet nästa år.

”Amerika har äntligen beslutat att Bibeln inte är olaglig”, lyder rubriken över en artikel av den inflytelserike evangelikale ledaren och Trumprådgivaren Mike Evans i den israeliska tidningen Jerusalem Post.

Hyllar USA:s beslut

I artikeln hyllar han USA:s beslut att till skillnad från EU, FN och större delen av världen inte längre kalla de israeliska bosättningarna på den ockuperade Västbanken för ”olagliga”.

”För evangeliska kristna och Israelanhängare har dock Judéen och Samarien (Västbanken) varit ’Bibelns land’ i tusentals år; det var aldrig olagligt. Löftena som kristna och judar läste var att Gud gav det till Israel och kallade det ett ’evigt förbund’”, skriver han.

Erkände Jerusalem

Under sina år som president har Trump uppfyllt önskemål efter önskemål på de evangelikalas lista. Först erkände han Israels överhöghet över Golanhöjderna, sedan erkände han Jerusalem som Israels huvudstad och flyttade USA:s ambassad dit och nu förklarar han att bosättningarna inte strider mot internationell rätt.

Samtliga åtgärder är mycket kontroversiella. Enligt alla fredsplaner som lagts fram ska dessa frågor, utom Golan, avgöras inom ramen för ett fredsavtal mellan israeler och palestinier. Dessa planer har dock förblivit just planer eftersom parterna inte har kunnat komma överens om just de här knäckfrågorna.

Det är också oklart exakt hur Trump har tänkt sig att genomföra sin berömda ”århundradets deal”, alltså den fredsplan han aviserat i flera år men hittills inte presenterat – och på vars existens många bedömare tvivlar.

Intensiv lobbyverksamhet

Evangelikala bedrev intensiv lobbyverksamhet före Trumps beslut om Jerusalem. Men i bosättningsfrågan behövdes inte det.

– Det förekom ingen lobbyverksamhet för förändringen av politiken eftersom Trump känner oss, han vet vad vi tror på, säger Mike Evans till Reuters och tillägger att detta kommer att ge Trump stor draghjälp i nästa års val.

– Jag har 68 miljoner följare på Facebook. När presidenten välsignar Israel känner de starkt att Gud kommer att välsigna oss. Han kommer inte att få 90 procent stöd av den här väljarbasen, han får 100 procent, säger han.

”Orubbligt stöd”

Mike Evans ingår i Trumps ”Faith Team” i Vita huset. Han säger att han fick information om bosättningsbeslutet i förväg av utrikesminister Mike Pompeo, som är evangelikalt kristen – i likhet med vicepresident Mike Pence.

– Trump-administrationen har än en gång visat varför de evangelikala kristnas stöd är orubbligt, säger pastor Jack Graham, ledare för en stor baptistförsamling i Texas, till den kristna tv-kanalen CBN.

USA förklarade i måndags att israeliska bosättningar på Västbanken ”inte är oförenliga med internationell lag”. Att kalla dem olagliga ”har inte fört fredens sak framåt”, sa utrikesminister Pompeo.

Palestinierna rasade mot beslutet som också fördömdes av FN och en rad europeiska länder, bland dem Sverige. Samtidigt välkomnades beslutet av både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans utmanare, oppositionsledaren Benny Gantz.

---

Ändrade tidigare Mellanösternpolitik

  • Donald Trump tillträdde som president 2017 och har sedan dess förändrat USA:s politik i den israelisk-palestinska frågan:

    Erkänt Israels överhöghet över Golan; erkänt Jerusalem som Israels huvudstad; flyttat USA:s ambassad till staden och nu förklarat att bosättningarna på Västbanken inte är olagliga.

    Stängt det palestinska representationskontoret ("ambassaden") i Washington, stoppat det ekonomiska stödet till den palestinska regimen och dragit in stödet till UNRWA, FN:s organ för de palestinska flyktingarna.

---

Arne Lapidus

Arne Lapidus är Dagens korrespondent i Israel.

Fler artiklar från Nyheter