16 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Nunna drabbades av slöjförbudet i Frankrike

En nunna i 70-årsåldern ville återvända till sin barndomsstad efter många år i kloster, och sökte en plats på ett statligt äldreboende. Då fick hon veta att hon inte skulle kunna bära sin ordensdräkt där. Fallet har orsakat het debatt i Frankrike.

En fransk nunna skulle vara tvungen att ta av nunnedoket om hon skulle få en plats på statligt äldreboende (observera att nunnorna på bild inte har samband med artikeln).

Fransk sekularism, "laicite´" innebär en skarp åtskillnad mellan stat och trossamfund. Frankrike var först i EU med att införa förbud mot heltäckande slöjor på offentlig plats, och i skolor och i statliga verksamheter får man inte bära muslimsk slöja, judisk kippa eller stora kristna kors. Det är tillåtet att bära hijab på gatorna, men inte niqab eller burka där bara ögonen syns.

Ville återvända

Då och då blir det het debatt i landet om var gränserna för denna strikta sekularism går, och om den hotar religionsfriheten. Nu senast drogs debatten i gång efter att en nunna sökt en plats på ett statligt äldreboende i Vesoul i östra Frankrike. Hon ville, efter många år i kloster, återvända till sin hemort. Men då fick hon höra att om hon skulle få en plats måste nunnedoket av, skriver tidningen The Guardian. Hon skulle dock kunna ha ett litet kors, förklarade kommunen i ett brev.

Läs även Kyrkor vandaliserade och vanhelgade i Frankrike

Nunnan valde då att tacka nej till platsen. Nu har hon fått en egen lägenhet i stället, tack vare insatser från den lokala församlingen och prästen Fader Florent Belin.

"Anti-kristna värderingar"

Han har dock protesterat mot behandlingen av nunnans fall, och säger att det luktar "anti-kristna värderingar".Här visar kommunen, menar han, att de "inte har förstått sekularismens principer".

"För vad är sekularism? Det måste handla om att tillåta alla att leva ut sin tro såvida de inte stör någon annan. Jag menar att en nunna inte stör någon annan, och att nunnedoket inte är en symbol för underkastelse utan en symbol för hängivenhet", säger han.

Men Claude Ferry, talesperson för äldreboendet, säger att fallet är utagerat eftersom nunnan inte velat acceptera husreglerna, som är "lika för alla".

Läs även Korsformad swimmingpool svenskt förslag för Notre Dame

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar