Nyheter

Organisationen Respekt: Dödshjälp är inte den frihet som utlovas

Dödshjälp är den billigaste lösningen, men inte den människovänligaste. Det menar Benedicta Lindberg från den katolska organisationen Respekt som ser med oro på den politiska utvecklingen.

Kyrkliga företrädare har under lång tid varit motståndare till aktiv dödshjälp. Frågar man Benedicta Lindberg så handlar det om att kristna värnar om livet.

Själv opinionsbildar hon i frågan utifrån en katolsk horisont, men berättar att kristna från olika sammanhang är intresserad av det hon gör.

Flera partier lyfter nu på locket i dödshjälp frågan, tror du de kommer ändra lagen?

– Jag hoppas verkligen inte det, men det är pengar som styr och för närvarande ser det ganska mörkt ut. Jag är orolig att de ger efter, säger Benedicta Lindberg.

Svaga parten blir ofta offret

Enligt henne är det ofta den svaga parten som blir offret när det kommer till dödshjälp.

– Dödshjälpförespråkare låtsas att man får den stora friheten att bestämma slutet av sitt liv själv. Men erfarenheter från de länder som infört dödshjälp visar att det inte stämmer, att många fall är det andra som bestämmer.

Uppmärksammad rättegång

Benedicta Lindberg redogör för en uppmärksammad rättegång i Nederländerna där en äldre dam begärde dödshjälp ifall hon skulle bli dement. När det senare inträffade gjorde hon starkt motstånd när dödshjälpen skulle sättas i gång, hennes död ledde till stor debatt.

I andra fall i Nordamerika, menar Benedicta Lindberg, har dödshjälp setts som ett alternativ då försäkringar inte täcker dyra sjukvårdsbehandlingar.

Läs mer Fyra partier har vänt om aktiv dödshjälp

Så skulle det kunna bli i Sverige också.

– När sjukvården går här på knäna ekonomiskt då blir dödshjälp en billig lösning, men det är inte en människovänlig lösning, säger hon.

Dessutom finns risken att människor känner sig tvingade till dödshjälp för att inte ligga samhället eller anhöriga till last.

Men att anhöriga vill minska lidandet är väl förståeligt?

– Ja, och det ska man göra. Man ska satsa på palliativ vård. Det finns situationer där det är plågsamt och palliativläkare inte till hundra procent kan eliminera smärtan. Men det är där vi bör satsa hellre än att erbjuda döden.

Benedicta Lindbergs råd till politiker är att satsa mer på den palliativa vården, där mycket fortfarande finns att göra i Sverige.

Läs mer SD vill utreda dödshjälp i Sverige

Fler artiklar för dig