Nyheter

Efter 1400 år i Rom – nu är träbiten från Jesu krubba tillbaka i Betlehem

Den är mindre än en tumme – men den lilla träbiten har stor religiös och symbolisk betydelse för kristna i Heliga landet. I Jerusalem och Betlehem firar man att en viktig relik, en flisa ur Jesu krubba, har kommit ”hem”.

1 av 7

JERUSALEM. Gudstjänstbesökarna väntar i andäktig tystnad i Notre Dame-kyrkan i Jerusalem. De är både lokala palestinska kristna och pilgrimer från hela världen som har kommit för att fira mässa – och mottagandet av en helig relik, skänkt av påven i Rom.

Till slut öppnas en sidodörr och en procession kyrkliga dignitärer, bland dem de högsta romersk-katolska befattningshavarna i Jerusalem, tågar in.

Reliken i silverställning

En präst håller upp en ornamenterad silverställning med den lilla reliken infäst. Det är en 2,5 cm lång och en centimeter bred träbit som enligt traditionen en gång satt i Jesu krubba i Betlehem, men har befunnit sig i Rom de senaste 1 400 åren.

– Det här är något mycket speciellt för mig. Den här träbiten hör hemma här, den har kommit till sin rätta plats. Det stärker oss i vår tro, särskilt nu inför advent, säger Theresa Lopez, 27, från Spanien som arbetar som lärare i en palestinsk skola.

"Jag är mycket glad"

Efter mässan går hon fram till reliken, knäböjer och kysser den. Gudstjänstbesökarna köar i en lång rad för att komma nära och kunna tillbringa en kort stund i privat andakt framför detta för dem så betydelsefulla föremål.

– Jag är mycket glad. Nu har vi något att se och röra, något påtagligt som visar att Jesus föddes här. Det är viktigt för de kristna i Heliga landet, vi blir färre och färre och det här stärker oss, säger Louisa Fleckenstein, 72, pilgrimsguide.

Hon kommer från en palestinsk kristen familj och bor i Jerusalem med sin tyske make som är teolog och författare. Hon förklarar att hon har en personlig relation till reliken och till den så kallade Mjölkgrottan där Maria enligt traditionen ammade Jesusbarnet.

– Det här är också betydelsefullt för mig personligen. Jag är född i Betlehem och min mamma brukade amma mig i Mjölkgrottan inne i Födelsekyrkan, säger hon.

Två gudstjänster

Relikens ankomst celebreras med två gudstjänster och en procession i Jerusalem på fredagen. På lördagen fortsätter firandet i Betlehem samtidigt som man tänder den stora granen på Krubbans torg, en tilldragelse som brukar dra mycket folk. I Betlehem får reliken sitt permanenta hem i den katolska S:ta Catharinakyrkan som ligger i anslutning till Födelsekyrkan.

På 640-talet skänkte Sophronius, patriark av Jerusalem, fem träbitar som ansågs vara delar av Jesu krubba, till påve Theodor I i Rom. De har varit de centrala relikerna i basilikan Santa Maria Maggiore i Rom, världens mest kända Mariakyrka och ett viktigt vallfärdsmål.

Abbas vädjan

Issa Kassissieh, den palestinske ambassadören i Vatikanen, säger till AFP att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas under ett besök i Rom förra året bad påve Franciskus att återlämna reliken – och att denne gick med på detta.

Nu har påven skänkt en av träbitarna till sin flock i Jerusalem, där både de katolska dignitärerna och församlingen uttrycker sin tacksamhet för gåvan.

– Vi prisar och tackar den helige fadern för hans speciella känsla för Heliga landet. Vi har samlats här i dag för att vörda denna relik. Vår hängivenhet ska inte gälla dess yttre aspekter utan hjälpa oss att förstå och fördjupa vår kristna tro, sade Leopoldo Girelli, apostolisk nuntie, alltså Vatikanens sändebud, i Jerusalem som ledde mässan.

– Den här träreliken från krubban är något påtagligt som för oss tillbaka till just det ögonblick i historien när Gud blev människa och förblev människa, sade han till de församlade.

Omtvistad historia

Relikers historiska värde är en omtvistad fråga och bara ett fåtal har ålderstestats vetenskapligt. Muntlig historia och tradition framförs ofta som bevis för att relikerna skulle vara autentiska, som i det här fallet träbitarna från krubban.

– När det finns en mycket lång och kontinuerlig tradition kan vi säga att reliken är äkta. Det här är första gången en träbit från krubban kommer tillbaka. Vi vördar naturligtvis inte reliken för att den är en träbit utan för att den påminner oss om inkarnationens mysterium, om att Maria födde Guds son i Betlehem för 2000 år sedan, säger Francisco Patton, Franciskanerordens väktare (custos) i Heliga landet, till AFP.

Det är formellt Franciskanerorden som har fått reliken och nu ska förvara och förvalta den. Liksom många andra ser Patton gåvan som en tidig julklapp.

– Relikens återkomst är en glädjande händelse inför julen som markerar vår frälsare Jesus Kristus födelse och det är en stor hedersbetygelse för troende och pilgrimer i regionen, säger han till den israeliska tidningen Haaretz.

Väntas locka pilgrimer

Reliken väntas locka pilgrimer och turister till Betlehem där julfirandet officiellt startar på lördagskvällen med tändningen av granen på torget inför första advent. Körer från flera länder framträder och Betlehems borgmästare och den palestinske premiärministern håller tal.

– Jag är mycket lycklig. Vi har fått en del av krubban, de andra delarna är i vårt hjärta. Det är viktigt att vörda den här reliken, våra kristna rötter finns i det här landet, säger Lucia Rinon, 59, från Spanien innan hon går fram och böjer knä framför reliken i kyrkan i det katolska Notre Dame-centret i Jerusalem.

Läs mer Bit av Jesu krubba återförs till Betlehem

---

Tre klasser av reliker

  • Inom Katolska kyrkan värderas reliker högt och man visar dem respekt. Det finns tre olika klasser av kristna reliker:

    - Första klassens reliker är delar av ett helgons kropp, till exempel skelettdelar. Första klassens relik är också föremål som har en direkt förbindelse med Jesus liv (krubban, korset, törnekronan, hans sandaler etcetera).

    - Andra klassens reliker är ett helgons klädesplagg och ägodelar (eller delar av dessa). Till andra klassens reliker räknas även redskap som en martyr har torterats med.

    - Tredje klassens reliker är föremål eller tygdelar som har varit i kontakt med första eller andra klassens reliker. Dessa kallas därför "kontaktreliker".

    Källa: Katolskakyrkan.se

---

Fler artiklar för dig