28 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkan möter sörjande i Uddevalla efter 17-åringens död

Många samlades i Uddevalla kyrka på fredagskvällen efter att polisen meddelat att den försvunna 17-åringen är död. – Det som händer påverkar hela samhället. Vi vill öppna upp så människor kan bearbeta det som hänt, säger prästen Johan Birging.

1 av 4

För ungefär två veckor sedan anmäldes en 17-årig flicka försvunnen. Sedan dess har flera tusen människor deltagit i sökandet efter henne. I fredags meddelade polisen det som många befarat, att flickan är död.

Ett sjuttiotal personer sökte sig i går kväll till Uddevalla kyrka för att sörja.

– Vuxna karlar storgrät, folk bad i bänkarna, någon föll på knä, många tände ljus, berättar prästen Johan Birging.

"Väldigt meningsfullt"

Tillsammans med ytterligare en präst och ett par diakoner fanns han på plats för att lyssna och samtala med människor.

– Det kändes väldigt meningsfullt. I kyrkan möter vi människor i livets skiften, när man gifter sig, får barn och dör. Även när det krisar vill kyrkan vara på plats, som ett stöd och en hjälp för människor, säger Johan Birging.

Förutom under gårdagskvällen höll kyrkan extra öppet i onsdags med anledning av händelserna kring 17-åringen. Då kom ett 20-tal personer och kyrkoherde Gertrud Malmberg mötte flera förtvivlade och oroliga personer. Hon tycker att det är viktigt att kyrkan är öppen och tillgänglig vid just sådana här tillfällen.

– Som kyrka måste vi finnas där människor är, både i tankar och känslor. Det är viktigt för människor att få sätta ord på det de upplever. När allt rämnar finns kyrkan där som en trygghet.

"Sätter sitt hopp till kyrkan"

Under de senaste veckorna har Gertrud Malmberg märkt hur viktig kyrkan är för många.

– Man sätter sitt hopp till kyrkan. När mänsklig kraft inte räcker till ropar man efter något annat. Dessutom kan man genom gemenskapen härbärgera det som är så svårt.

På lördag förmiddag hölls en tyst minnesstund på torget. Johan Birging var där tillsammans med många andra Uddevallabor. Mitt i den djupa sorgen kan han se hur de senaste veckornas händelser fört människor samman.

– Över 5 000 människor har letat tillsammans och det som hänt har påverkat hela samhället. Det har också inneburit att man har samlats kring något vilket skapat en ny gemenskap som inte funnits förut.

Albin Larsson

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar