28 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Ny lag om religionsfrihet dröjer i Australien

Ett lagförslag om utökad religionsfrihet i Australien som var tänkt att presenteras under hösten, senareläggs. – Vi vill ta hänsyn till de olika synpunkter som kommit fram, säger premiärminister Scott Morrison.

Beskedet om att lagförslaget skjuts upp kom den gångna helgen. Enligt premiärminister Morrison för att förslaget ska hinna "finjusteras" innan det presenteras för parlamentet under 2020.

Någon tidpunkt när detta kommer att ske meddelades dock inte.

Gillas av få

Det förslag som arbetats fram under hösten ogillas av kristna och religiösa grupper. Inte heller människorättsgrupper, hbtq-organisationer och arbetsgivarorganisationer tycks särskilt förtjusta.

– Vi vill ha en lag som är förenlig med andra lagar som förbjuder diskriminering av olika slag, säger Quinn Pawson på Vincent Care Victoria, en kristen organisation som bland annat hjälper hemlösa.

En annan kristen röst, Paul McDonald på Anglicare, uttalar sig positivt till själva grundtanken om en utökad religionsfrihetslag. Men inte till vilket pris som helst:

– Vi kan inte stödja en lag som innebär ett bättre skydd för de som tror och ett annat, sämre skydd för andra medborgare i Australien, säger McDonald enligt The Guardian.

Vill hålla vallöfte

Premiärminister Morrison, som själv är evangelikal kristen, uppger att ett nytt, reviderat lagförslag ska presenteras innan årets slut för att sedan läggas fram i parlamentet under nästa år.

– Regeringen tar frågan om religionsfrihet på största allvar. Vid senaste valet sa vi att skulle ta tag i frågan och det löftet kommer vi att hålla, sa Morrison i lördags.

Läs mer: Lagförslag om ökad religionsfrihet i Australien 

Beskedet att inte lägga fram lagförslaget i nuvarande form kommer efter att en grupp kristna ledare i ett öppet brev hotar att inte ställa sig bakom:

"Vi anser att ingen religionsfrihetslag är bättre än en lag som är så pass bristfällig" skriver ledarna i brevet som publiceras i ett flertal tidningar, däribland i Sydney Morning Herald.

I gruppen återfinns representanter från bland annat Katolska kyrkan, Anglikanska kyrkan och Grekisk ortodoxa kyrkan i Australien. Tre stora kyrkosamfund i Australien som representerar många kristna.

Gud och homosexuella

Behovet av en förändrad religionsfrihetslag har hamnat i fokus genom ett uttalande av en av landets mest kända idrottare, rugbystjärnan Israel Folau.

Läs också: Australiens nyvalde premiärminister med i pingstkyrka

Folau fick i våras frågan om hur han tänker att Gud ser på homosexuella. Han svarade bland annat att "helvetet väntar" för homosexuella samt för "alkoholister, lögnare, tjuvar, ateister och avgudadyrkare".

Uttalandet ledde till att Folau fick sparken av landets rugbyförbund.

Rädd för sanktioner

Israel Folau själv har kommenterat att beslutet "tog död på min rugbykarriär för att jag delade med mig av ett budskap från Bibeln". Ett kontroversiellt uttalande som inte delas av alla.

Men Folau, och många med honom, menar att religionsfriheten bör ge laglig rätt att uttrycka sin religiösa övertygelse utan att behöva vara rädd för sanktioner.

Sedan dess har en bitvis infekterad debatt förts i Australien om vad som menas med religionsfrihet. Återstår att se vad lagförslaget om en utökad religionsfrihet innehåller.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar