Nyheter

Konstnären bakom hbtq-tavlan Paradiset till angrepp mot kyrkoherden

Efter beslutet att flytta ut hbtq-tavlan ur kyrkorummet, riktar konstnären Elisabeth Ohlson stark kritik mot kyrkoherden Per Svensson i Malmö. – Kanske också Per Svensson dras med i högervindarna, säger hon i en radiodebatt.

1 av 2

I går kom beskedet att tavlan inte längre får vara kvar i kyrkorummet i S:t Pauli kyrka i Malmö. Bakgrunden till beslutet beskrevs vara teologiskt. Eftersom det går att tolka tavlans motiv hbtq-kritiskt och väcker frågor om kyrkans syn på ondska och kunskap, meddelade kyrkoherden Per Svensson att tavlan flyttas.

När han i dag mötte Elisabeth Ohlson i en radiodebatt i P1-morgon, utvecklade han sitt resonemang.

– Centralt placerad konst i en kyrka ska förmedla evangelium. Blir det frågor kring detta, vad det är för typ av evangelium, då är inte platsen lämplig.

"Skaka om kyrkan"

På tavlan kopplas en transpersons kropp ihop med en orm, vilket Per Svensson menar kan tolkas som att transpersonen är djävulen eller ond.

Elisabeth Ohlson säger att hon förstår att det finns en viss problematik kring att syndafallet presenteras som något gott. Samtidigt tycker hon att det är fel av kyrkan att använda försvaret av transpersoner som argument för att flytta tavlan.

– Svenska kyrkan har inte varit duktig med de präster som är transpersoner och att nu börja försvara dem blir ett hyckleri.

Trots att kyrkoherden varit tydlig med att beslutet inte har att göra med deras ställning i hbtq-frågor, menar Elisabeth Ohlson att det är där problemet ligger.

– Jag tror att Jesus och hans budskap, eller hens budskap, är ett budskap där vi ska vara förstående för olika kärlek. Det finns väldigt många hbtq-personer som är troende och jag tror att kyrkan missar i det här.

Läs också Hbtq-tavlan Paradiset är en hyllning till kärlek, sexualitet och omsorg

"Han kanske dras med i högervindar"

Hon tycker att tavlan har en viktig funktion i att skaka om kyrkan och få den att fundera på vad kärlek och solidaritet är.

– Det är ord som vi i dag i högervindarna börjar glömma. Per Svensson kanske också dras med i de här högervindarna.

Per Svensson fick i programmet inte möjlighet att svara på kritiken, men när Dagen ringer upp honom svarar han kort på uttalandet.

– Det finns ingen anledning att kommentera sådant. Det får stå för henne.

I programmet berättar Elisabeth Ohlson att den nya tavlan hon ska måla för kyrkan kommer att ha ett ännu kraftfullare hbtq-budskap. Om den kommer att få hängas upp kan Per Svensson ännu inte svara på.

Läs också Kyrkoherden: Därför är tavlan inte lämplig i kyrkorummet

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar