Nyheter

25 Dagenreportage från 2019 som du inte får missa

Under 2019 har Dagens reportrar gjort många vällästa reportage om livsberättelser och stora händelser. Här har vi samlat ihop 25 av dem som vi tycker att du inte får missa. För att läsa reportagen behöver du en prenumeration.

Napalmflickan Kim Phuc fick ett nytt liv med Jesus

###

Kim Phuc är flickan som gav Vietnamkriget ett ansikte och som fortfarande lever med krigets trauma i sin kropp. I samband med att boken ”Napalmflickan” (Libris förlag) kom ut mötte Dagen henne i en exklusiv intervju om förlåtelse, tro och hopp.

–  Massor av gånger har jag frågat ”varför just jag? Varför var jag tvungen att gå igenom så många svårigheter i min barndom? Och varför fotades jag i det läget?”. Jag var på fel plats, vid fel tid och med fel omständigheter.

Läs reportaget här

Mina 17 år i Knutby - "Jag blev lurad hela mitt vuxna liv"

Lämnade Knutby. I morgon kväll kan Daniel Bromander ses i Talang på TV4. I Dagens podd beskriver han tiden i Knutby som en långsam hjärntvätt som pågick under många år.

I sjutton år var Daniel Bromander aktiv i Knutby Filadelfia. När ilskan efter svek och lögner lagt sig valde han att för­verkliga den dröm som förbjöds av församlingsledarna.

– Det var jätteroligt de första åren. Mycket skratt, humor och värme. Det var som att gå från svartvitt till fyrfärg. Men med tiden förvreds allt det där genom små steg. Det var en långsam hjärntvätt som pågick under många år.

Läs reportaget här

När Josefin vågade sätta ord på mörkret insåg hon att det var en våldtäkt

Kallelsemedveten. ”Sedan jag var 12–13 år har jag vetat att Gud ska vara min arbetsgivare och att jag ska skriva. Jag brukar säga att mitt kall alltid är att vara missionär i Sverige, med kyrkan i ryggen”, säger Josefin Lennartsson.

Hon har lidit av posttraumatisk stress och varit utbränd. Nu samlar Josefin Lennartsson ihop sina erfarenheter av psykisk ohälsa och använder det som en drivkraft. Hon hoppas få fler att våga sätta ord på det mörka.

– Min känsla var att om någon får reda på vad jag har utsatts för så var det kört. Jag var övertygad om att jag skulle bli förkastad och blev en mästare på att leva dubbelliv och dölja min ångest. Det är så ondskan jobbar, att sätta en person i fångenskap på det sättet.

”Jag kommer aldrig förstå hur man kan överge sitt barn”

Jag har  örsonats med att mitt liv blev som det blev, men  kommer aldrig att förstå hur man kan överge sitt barn.

42 år gammal tvingas Mikael Hallenius rensa ur dödsboet efter den mamma som övergav honom när han var fem år. Förgäves letar han efter spår av sig själv, men nästan ingenting vittnar om att han ens funnits. I dag berättar han om sitt livs största sår, men också om hur tron lett honom bort från hatet.

–  Jag vill berätta att man inte behöver låta vrede förvandlas till hat. Det finns en annan utväg, genom det Jesus gjorde på korset.

Hennes man tog sitt liv – då tystnade vännerna i kyrkan

Vuokko Koponen förlorade sin man i fyrtioårsåldern när han tog sitt liv. Hon blev ensam med tre barn i skolåldern. Hunden Mimi var en tröst i sorgen och tvingade ut henne i den friska luften.

Vänd inte den sörjande ryggen även om du inte vet vad du ska säga. En nick, ett leende eller en kram räcker för att visa empati om orden tryter. Vuokko Koponen har erfarenhet av kristna vänner som inte kunde möta henne, när hennes man tog sitt liv.

– Man kan vara så trött och avtrubbad att man inte ens orkar be om hjälp. Då är det extra viktigt att man har människor omkring sig som man kan lita på. Sådana som inte bara säger att de kan hjälpa till utan också gör det självmant, säger Vuokko.

Israeliska trauman efter ständiga rakethot

13 juni 2019. Sderot utsätts för en raketattack från Gazaremsan.

I snart 20 år har raketer från Gaza regnat över den israeliska ökenstaden Sderot. Upp till 40 procent av barnen lider av posttraumatiska symtom – och även deras terapeuter drabbas av det ständiga krigstillståndet.

Dagens Israelkorrespondent besökte Sderot och tog del av invånarnas berättelser.

– Skyddsrummet ligger på bottenvåningen, sovrummet en trappa upp. Man har högst 15 sekunder på sig innan det smäller. Det räcker inte, man halvsover, måste få med sig barnen. Och man har känslan ”Å nej, nu börjar det igen!”, berättade 29-åriga Vala Digilov.

Cancersjuke pastorn: Jag skulle så gärna vilja se mina barn växa upp

Joachim Elsander.

Situationen är bekant för sjukhuspastorn Joachim Elsander. Elakartad cancer. Dåliga utsikter. Skillnaden är rollerna. Den här gången är det han själv som är patient.

– Jag tror på en Gud som kan gripa in. Samtidigt får inte miraklet bli den enda kroken jag hänger upp mitt liv på. Mina barn ska inte känna en bitterhet mot Gud om jag dör. Gud är god även om jag inte överlever.

Eva Brunne: "Jag hade hellre pratat om Jesus än tvingas rätta till alla fel"

BISKOPEN. Eva Brunne är en biskop som skapade rubriker redan samma dag som hon vigdes till sitt ämbete, då hon blev världens första öppet lesbiska biskop. Sedan dess har hon hamnat i rampljuset flera gånger, av olika anledningar. Efter sommaren lägger hon ner staven och går i pension.

Dagens reporter Jacob Zetterman mötte den förre Stockholmsbiskopen Eva Brunne inför att hon skulle gå i pension. En kyrkoledare som skapat en hel del rubriker genom åren, men sällan om det hon är mest angelägen om – Jesus.

– Tänk om jag fick använda all den tid som gått åt till att rätta till alla felaktigheter till att i stället ha fått berätta mer om Jesus, då hade det blivit väldigt mycket predikat.

Barn spärras in i fängelse - Människorättsjuristen kämpar för ett nytt USA

###

Aldrig tidigare har så många amerikaner suttit fängslade och en övervägande majoritet är svarta. Det händer till och med att barn spärras in på livstid.

Människorättsjuristen Bryan Stevenson har därför vigt sitt liv åt att åstadkomma förändring. Sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu har jämfört honom med Nelson Mandela och lagom till jul släpper Hollywood en film om ett av hans mest rafflande rättsfall hämtat från hans nya bok ”Riggad sanning”. Dagen mötte honom under bokmässan i september.

Hyllade designern Sara Woodrow ärar Gud med alla sina verk

För sex år sedan mötte Sara Woodrow Gud när hon befann sig på en semesterresa i Israel. ”Mötet med Gud i Övre salen förändrade allt. Plötsligt var han en verklighet som inte gick att leva utan”, säger hon.

Med kunder som Kosta Boda och Cervera har Sara Woodrow blivit ett omtalat namn i designerkretsar. Själv tar hon framgången med ro.

– Min drivkraft är inte att mitt namn ska bli känt. Jag vill att Gud ska bli ärad i allt jag gör, säger hon.

Efter krisåren i Livets ord - "Gud är större"

Uppsalaprofil. Pastorn Janne Blom på gatorna där han först nåddes av det kristna budskapet av några evangeliserande ungdomar från Livets ord. ”Jag är ju så otroligt glad över de där ungdomarna”, säger han.

När Janne Blom var 17 år blev han kristen genom Livets ords gatuevangelisation. Karismatiska ledare fångade upp tonåringen och lät honom växa in i rollen som pastor. När flera av Jannes andliga förebilder lämnade församlingen ställdes mycket av det han kämpat för på sin spets. Men Janne valde att stanna kvar.

150 barn i Carl-Erik och Overa Sahlbergs stora familj

Overa och Carl-Erik Sahlberg i Marangu, Tanzania. Mokicco är det arbete de driver för föräldralösa barn.

Om han i Sverige gick ut och mötte behoven på gatan så kommer de nu i stället bokstavligen och knackar på dörren. Till Carl-Eriks och hustrun Overas hem kommer en strid ström av människor som behöver hjälp. Det finns många fattiga här. Någon behöver bidrag för att barnen ska kunna gå i skolan, en kvinna behöver komma bort från våld i en nära relation, en annan behöver hjälp med sjukvårdskostnader.

Alf Svensson: ”Musiken har syresatt mitt liv”

Alf Svensson på Ålandsfärjan.

I den förre KD-ledarens byxficka finns alltid ett munspel. Instrumentet har skänkt glädje och löst upp politiska knutar i EU-parlamentet. 81 år ung turnerar han nu i kapell och på kryssningsfartyg.

Dagen hängde med den vältalige nestorn på en tur på Östersjön för att få en inblick i hans musikaliska livsresa.

Lewi Pethrus startade Pingst, Kristdemokraterna och Dagen - så förvaltas arvet

Grundare. ”Pastor Lewi Pethrus röstade tidigare på Socialdemokraterna, men tog initiativ till att bilda Kristen demokratisk samling 1964, när kristendomsämnet skulle strykas ur skolans läroplan.” Det skriver Kåre Strindberg.

2019  var det 45 år sedan pingstledaren, pastorn, grundaren av KD och tidningen Dagen flyttade hem till Herren. Dagen pratar med Lewi Pethrus ”efterträdare” hur de förvaltar hans arv.

13-åriga Alvar avbröt misshandel - men blev själv slagen

Mod har väldigt lite med ålder att göra. Det visade Alvar Björk när han i våras, då 12 år gammal, skyddade en funktionshindrad man från en bråkig tonåring. Det slutade med att Alvar själv blev skadad.

– Jag tvekade aldrig om jag skulle gå emellan eller inte, säger Alvar Björk till Dagen.

Helande följer Peter där han går - efter åren med droger och ohälsa

Sätter korset främst. Det viktigaste för Peter Ahlman är att människor ska få lära känna Jesus som sin frälsare. Uppdraget att berätta om det ägnar han sin mesta vakna tid åt.

I åratal var Peter Ahlman en trasig människa med en vilsen själ. I dag är han både drogfri och psykiskt hel. Och inte bara det – helande följer i hans fotspår. Något som Dagens utsände kommer att få bevittna innan vi skiljs åt.

Livsförvandlingen började när en man mitt i natten knackade på Peters dörr på härbärget och lämnade ett tungt besked.

– Min första Bibel fick jag när jag var sju-åtta år. Jag och brorsan tog Bibeln och rullade cigg på den. Inte hela, men vi hade ingen koll på det där. Men där var det ett frö som såddes i mitt liv, reflekterar Peter.

"Att få sparken av Annie Lööf var det bästa som hänt mig"

En rad tuffa smällar gjorde att riksdagsledamoten Linda Ylivainio tog tag i sin gamla barnatro och började studera till präst. Det började med att hon fick sparken av Annie Lööf, det slutade med att hon några år senare hamnade i Centerpartiets partistyrelse där hon utifrån sin nyfunna kristna tro fick vara med och mota bort SD från inflytande.

– Vissa personer måste Gud ödmjuka, säger Linda om händelserna som förde henne tillbaka till tron.

Thomas Idergard: Vi kristna är inte kallade att skapa god stämning

Thomas Idergard.

Thomas Idergard SJ är inte rädd för att sticka ut. Förr gjorde han det som energisk politiker och driven näringslivstopp, numera som kyrklig ledare. Dagen möter honom för ett samtal om att vara frispråkig kristen i ett av världens mest sekulariserade länder.

– Ett av kristenhetens stora problem i dag är att det ibland låter som att målet är att vara snäll, att det ska vara trevligt och nice, feelgood. Det är inte det kyrkan är till för.

"Mitt i sorgen efter vår son sa Gud att vi skulle få en dotter"

###

Att sorg och glädje ofta går hand i hand är något Johanna och Mattias Davén har fått erfara det senaste året. Efter att ha tagit sig igenom den bottenlösa sorgen vid förlusten av sonen Gabriel upplevde de för tre månader sedan den mest jublande lycka när dottern Aronia föddes.

– Jag bar på en stor oro när vi väntade Aronia. Hur skulle det gå, skulle hon överleva? Jag hade så svårt att tro att det skulle bli bra, vår erfarenhet var ju att ”våra barn dör”, säger Johanna Davén.

Kärlek och tårar när familjen Hallström återförenades på scenen

En spontan sångstund i samband med en examensfest bäddade för en musikalisk familjeföreställning av sällan skådat slag. När tre generationer Hallström bjöd in till en familjär konsertkväll i oktober bevisades än en gång vilken helande kraft musik kan förmedla.

Värnamopastorn: Jag såg ingen väg vidare och lämnade min tjänst

Varför slutar pastorer? Den frågan söker svar när Dagen möter Anders Ahlenius. Snart tre år har gått sedan han slutade som pastor och föreståndare i Arken i Värnamo.

Varför slutar pastorer? Den frågan söker svar när Dagen möter Anders Ahlenius. Snart två år har gått sedan han slutade som pastor och föreståndare i Arken i Värnamo.

– Jag trodde att jag skulle bo hela mitt liv i Värnamo och leva i den tjänsten, säger han.

Sekten Österns blixt försöker nästla sig in i svensk kristenhet

###

En fruktad kinesisk sekt försöker nu etablera sig i Sverige. På Facebook och Twitter ger man intryck av att vara en kristen kyrka, men under ytan döljer sig andra läror. I Kina har sekten förföljt och kidnappat kristna.

En grundläggande tro inom Österns blixt är att Jesus återvänt till jorden. Denna gång ska han ha kommit inkarnerad som en kinesisk kvinna.

Så blir nya Filadelfiakyrkan i Stockholm efter ombyggnationen

###

Frikyrkotemplet i Stockholm går igenom den största ombyggnationen sedan invigningen på 1930-talet. Dagen tittar framåt och bakåt inför den stora renoveringen.

Tomas Brunegård: Att vara aktivt troende har sitt pris

###

I somras släpptes Tomas Brunegårds bok "Mitt val". En bok där den omstridde tidigare Stampen-chefen både redogör för framgångar och motgångar inom tidningsbranschen, men även beskriver sin kristna tro, engagemanget för mission och svårigheten att vara öppet kristen i Sverige.

– Det finns en vilja att fördumma den som har en aktiv kristen tro som drivkraft i livet och det där är farligt. Om Sverige ska klara av att vara ett mångfacetterat samhälle, så måste också troende människors berättelser släppas fram, säger han till Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig