15 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Migrationsministern ställs mot väggen om kyrkors asylpåverkan

Kyrkors ifrågasatta rätt att försöka påverka migrationsverkets beslut i asylärenden blir en fråga för migrationsminister Morgan Johansson.

1 av 2

KD-riksdagsmannen Jakob Forssmed reagerar nu på uttalandet från Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Det var i en debattartikel i Svenska Dagbladet (16/12) som Mikael Ribbenvik skrev att ”kyrkan får aldrig missbruka sin roll genom att försöka påverka myndighetsutövningen i frågor som ska avgöras inom ramen för den demokratiska rättsordning vi har i Sverige” – en formulering som bland annat Dagens ledarskribent Frida Park har reagerat på.

Bakgrunden till Ribbenviks artikel var att bemöta reaktioner på att en asylsökande som konverterat till kristen tro fått möta en handläggare på Migrationsverket iklädd muslimsk slöja, den religion han precis lämnat.

Och nu lyfts alltså Mikael Ribbenviks uttalande kring kyrkorna till migrationsminister Morgan Johansson (S).

Läs mer Frida Park: Nej, kyrkorna har inga planer på att lämna Migrationsverket i fred

”Bristande kunskap”

KD-riksdagsmannen Jakob Forssmed, tillika förste vice ordförande i partiet, kallar i en riksdagsfråga till ministern uttalandet från Migrationsverkets generaldirektör för ”uppseendeväckande”.

Han påpekar att det förekommit att migrationsverkets handläggare i sin myndighetsutövning har kallat etablerade och breda kyrkosamfund i Sverige för ”sekter”, vilket Forssmed menar ”indikerar en bristande kunskap på området”.

Jakob Forssmed vill nu ha svar på ”vilka åtgärder statsrådet är berett att vidta för att säkerställa att myndigheter inte söker missbruka sin roll i syfte att begränsa civilsamhällets frihet.”

Morgan Johansson kommer framöver att ge ett svar till riks­dagen.

Läs mer Skarp kritik mot Migrationsverket när muslim i slöja utredde om asyl för konvertit

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar