04 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Emanuel Karlsten: Lägret i Lesbos är djupt omänskligt

Samtidigt som många lever i förvissningen om att flyktingkrisen är över, fortsätter det att strömma in människor till den grekiska ön Lesbos. Där ligger Europas största flyktingläger, Moria. Journalisten Emanuel Karlsten reste dit för att se med egna ögon.

1 av 4

Det var 2015 som de flesta svenskar upplevde vad som kom att kallas "den stora flyktingkrisen", då människor från framför allt Afghanistan, Syrien och Irak tog sig till Europa med hopp om att få asyl. De allra flesta av dem kom med båt över Medelhavet för att, bland annat via den grekiska ön Lesbos, ta sig vidare.

– Jag gissar att många svenskar tror att flyktingkrisen är över. Åtminstone använder vi det som en slags försvarsmekanism, säger Emanuel Karlsten, journalist och föreläsare, som nyligen besökt flyktinglägret på Lesbos, till Dagen.

– Jag ville se med egna ögon och skildra verkligheten där eftersom det fortsätter att komma dit flyktingar. Situationen för dem är djupt omänsklig, det är misär i det överfulla flyktinglägret.

Läs mer: Läget för flyktingar i Grekland värre än på mycket länge

Extremt överbefolkat

Det var under en veckas tid innan jul som Emanuel Karlsten befann sig på platsen och fick möjlighet att prata med flera av flyktinglägrets invånare. Moria är en förläggning byggd för 3 000 personer, men i nuläget bor där, och runt omkring, upp mot 20 000 personer, enligt Karlsten. Överbefolkningen leder till stora bekymmer för de boende, som sanitära problem, konflikter och oro. Särskilt ensamkommande flyktingbarn är utsatta. Inne i flyktinglägret finns en så kallad "trygghetszon", med baracker som låses nattetid, där tanken är att barnen ska få vara ifred. Emanuel Karlsten har dock träffat dem som vittnar om hur vuxna tar sig in till barnen på natten och utsätter dem för övergrepp.

– Jag har pratat med hjälporganisationer på plats, som tidigare varit i de värsta krigskonflikterna, bland annat i Kongo. De säger att detta är det värsta de har sett. Det finns i stort sett ingen fungerande sjukvård på plats och det finns extremt stor psykisk ohälsa och hygienen är mycket eftersatt. Många lever inte ens under tak. De som kommer dit nu förvisas till skogen för att finna sig en plats, lägret är helt överfullt.

Läs mer: Minnesmässa i Vietnam för 39 migranterna som hittades döda i container

Ska stängas

För en månad sedan kom beskedet från Greklands regering att flyktinglägret kommer att stängas. Det ska tömmas senast "tidigt 2020", enligt Dagens nyheter. I stället är tanken att det ska skapas slutna läger på det grekiska fastlandet. En del av bakgrunden är att tillströmningen av flyktingar har ökat kraftigt i år, efter att ha legat på en relativt låg nivå under ett par år, skriver Dagens nyheter. Genom tilltaget hoppas man avskräcka flyktingar från att försöka ta sig till Grekland. Men än så länge fortsätter det komma båtar i stort sett varje natt.

Läs mer: Sveriges kristna råd: Kyrkans engagemang för flyktingar har sin grund i den heliga familjen

Berörande möten

När Emanuel Karlsten ska nämna en person eller händelse som berörde honom särskilt starkt under de dagar han var på plats, nämner han mötet med en trebarnsfamilj.

– Min dotter hade skickat med ett gosedjur som jag gav till ett av deras tre barn. Samtidigt som jag kände mig så himla dum över att jag trodde att ett litet gosedjur kunde hjälpa i deras svåra situation, så var det också väldigt fint att få se hur glad den lilla flickan blev. De känslorna blandades med pappans berättelse om sin stora oro för att det skulle hända hans familj något och som gjorde att han låg vaken om nätterna.

Vad menar du att man som svensk kan göra åt den här situationen?

– Jag har inga lösningar utan presenterar bara fakta på bordet. Men jag tror att vi måste handla. Visst kan vi kristna be för situationen där, men det är vi människor som har makten i våra händer. EU:s beslut eller ickebeslut får konsekvenser för hur världen ser ut.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Allt fler partier anammar hårdhjärtad migrationspolitik

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter