06 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Romer kräver erkännande på internationell konferens

Förintelsen av romer måste få samma dignitet som Förintelsen av judar. Det kräver ett 30-tal romer med anledning av den internationella konferens som Sverige ska stå värd för nästa år.

I en debattartikel i Expressen hävdar de romska företrädarna att den svenska regeringen, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, "osynliggör" den romska Förintelsen.

De vill att den internationella konferens om Förintelsen, som regeringen tagit initiativ till och som ska hållas i Malmö nästa år, inte enbart ska handla om Förintelsen av judar under det nazistiska väldet.

Folkmord på romer okänt

Mellan 200 000 och 500 000 romer beräknas ha mördats under andra världskriget. De föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade.

Men detta folkmord är till stora delar okänt, till skillnad från Förintelsen av sex miljoner judar under samma period. Det vill de romska företrädare som skrivit artikeln, ändra på.

De kräver att den svenska regeringen utser "en romsk delegation i samråd med oss". Det ska ge romerna en egen röst på konferensen, menar de.

"Vi kräver att denna delegation får plats i talarstolen för att berätta vår historia. En majoritet kan aldrig berätta en minoritets historia. Det måste minoriteten själv få göra," heter det i debattartikeln.

Åtta judiska och tre romska

Kritik riktas även mot att regeringen bjudit in åtta judiska organisationer och bara tre romska internationella organisationer.

Bland de 30-tal romska organisationer, forskare och aktivister som skrivit under inlägget märks bland andra författaren och musikern Hans Caldaras, före detta EU-parlamentarikern Soraya Post, samt Lars Demitri, pastor i Romska kristna kyrkan.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter