16 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Mikael Persbrandt om vännen Behn: "Jag ber för dig"

"Frid vare med dig broder", skriver den svenske stjärnskådespelaren Mikael Persbrandt om norske författaren Ari Behn, tidigare gift med prinsessan Märtha Louise. Ari Behn blev 47 år.

1 av 2

Många både i Norge och i andra länder är chockade efter sorgebeskedet under julhelgen att författaren Ari Behn dött. Enligt uppgifter till norska tidningen VG säger författarens och konstnärens manager Geir Håkonsund att Ari Behn tagit sitt liv.

"Det er med stor sorg i hjärtat som de närmast sörjande till Ari Behn bekräftar att han tagit sitt liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv under den närmaste tiden", skriver Geir Håkonsund i ett meddelande från familjen via managern.

Både i norsk och utländsk press uttrycks sorg och bestörtning över dödsfallet.

"Mörkret tog dig"

Norges statsminister Erna Solberg har kommenterat dödsfallet. "Jag vill uttrycka min djupaste sympati till Ari Behns familj och hans efterlevande med anledning av hans tragiska bortgång", säger Solberg till norska nyhetsbyrån NTN.

Här i Sverige skrev bland annat skådespelaren Mikael Persbrandt en personlig hyllning till sin vän Ari Behn på Instagram. "Du bar ett ljus inom dig, en urgammal glöd, en sällsynt värme, nu har jag förstått att mörkret tog dig, det gör så ont. Jag ber för dig, jag ber för dina barn och din familj. Frid vare med dig broder", skriver Persbrandt.

Mikael Persbrandt och Ari Behn hade ett gemensamt intresse: båda två målade, och de ställde också ut tillsammans flera gånger, bland annat i Sandefjord.

Ari Behn slog igenom stort som författare år 1999 med novellsamlingen "Trist som fan". Han hyllades för sin kärnfulla novellkonst, och blev snabbt ett namn i norska kulturkretsar. År 2002 gifte han sig med norska prinsessan Märtha Louise, ett äktenskap som varade fram till 2017. De fick tre barn tillsammans. I sin sista bok, "Inferno", skriver Ari Behn om sitt liv efter skilsmässan från Märtha Louise. Boken gavs ut 2018.

Dagen mötte Ari Behn för en intervju i Oslo strax före förlovningen med Märtha Louise. I intervjun talade han bland annat om sitt skrivande. "Jag tror och hoppas att jag med mitt skrivande kan hjälpa människor att hitta ljus och glädje", sa han då.

Läs också Dagens Inger Ahlestid möter Ari Behn efter boksuccén

"Gud uppenbarar sig i människor"

Men han talade även om mörker och svårigheter, om att Norge har hög självmordsstatik och att depressioner är vanliga. "Jag vill mena att kyrkan har en viktig roll att fylla här. Kyrkan måste bli mer öppen. Att den ska finnas till för människor", sa han bland annat.

Ari Behn talade också om sin egen tro, och på frågan om han själv är kristen svarade han: "Ja, det är jag. Jag är ju uppvuxen i ett kristet land. Jag tycker att Gud uppenbarar sig i de människor jag möter i livet. Det finns inget annat sätt för Gud att uppenbara sig, än just genom människor".

Författaren betonade att han själv såg kristen nåd som ett "nyckelbegrepp", som han funderade mycket över. "Förlåtelsens kraft är något fantastiskt", sa han och berättade att han såg sig själv som något av en "romantiker", eftersom han trodde på "en kraft som finns bakom alltihop och som om man vill kan kalla Gud".

"Jag tror på detta, att det finns något bortom de fyra väggar vi ser, något som är större än jag själv. Så naivt, kan man tänka. Men det är ju också något otroligt vackert att tro på något som är större än man själv", sa han.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter