28 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Hans nyårslöfte: Gratis korv till hemlösa

Grillägaren Faruk Yildiz nyårslöfte handlar inte om att börja träna eller skaffa sig en ny hobby. I stället vill han erbjuda hemlösa en mättande tjockkorv.

Faruk Yildiz driver en grillkiosk i Upplands-Bro, en kommun i norra delen av Stockholms län. Den 11 november skrev han på Facebook att det är viktigt att göra något för de som inte har tak över huvudet.

"Därför kommer jag bjuda hemlösa som kommer förbi Grillbaren fram tills nyår på en tjockkorv med potatismos eller en tunnbrödsrulle", skrev han i inlägget som delats 294 gånger.

Runt 70 personer kom

Runt 70 personer hade i mitten av december nappat på erbjudandet, berättade Faruk Yildiz i en ny uppdatering.

"Därför kommer jag fortsätta och erbjuda samma möjlighet under hela 2020, det blir mitt nyårslöfte", skrev han i det nya inlägget och berättade att initiativet stöttas av fyra företag.

God respons

Faruk Yildiz berättar för Dagen att han fått många positiva kommentarer, både från allmänheten och de som erbjudandet gäller.

– Responsen har varit överväldigande. Många tror inte att det är sant eller att det finns någon hake. Det finns det absolut inte.

Mötesplats för ungdomar

Grillkiosken i Upplands-Bro är en mötesplats för områdets ungdomar. Tidigare i år blev Faruk Yildiz utsedd till hjälte av en lokaltidning, med motiveringen att han "med stort och varmt hjärta alltid finns till hands som en extra farfar". Han berättar att han har bra kontakt med många i samhället och att han kan namnet på de flesta.

– Folk kommer till mig när de är glada, ledsna, upprörda och frustrerade. Hos mig kan man prata ut om allt eller bara komma för ett bra samtal.

Var kommer ditt engagemang från?

– Engagemanget kommer inifrån, men energin tas från alla människor som kommer förbi.

– Att få ta del av så många liv, se barn växa upp och få egna barn, se människors ambitioner och önskningar uppfyllas. Det är fantastiskt och svårt att beskriva, att vara del i både sorg och glädje. Det är stort.

Under 2020 hoppas Faruk Yildiz att Bro ska bli tryggare och att gemenskapen ska bli bättre. Och så har han ytterligare en önskan.

– Min nyårsönskan är att få träffa Zlatan.

Albin Larsson

Albin Larsson är reporter och printredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter