Nyheter

Här är årtiondets största händelser i Dagen

Första homosexuella paret vigdes i Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan bildades och Ulf Ekman konverterade till Katolska kyrkan. Kyrkorna får viktig roll under flyktingvågen, Anders Arborelius blir kardinal och kongolesen Denis Mukwege får Nobels fredspris.

###

2010 – januari: Anders Karlson och Peter Berg blir det första samkönade paret som vigs i Svenska kyrkan efter kyrkomötets beslut i november 2009 att tillåta detsamma.

###

2010 – mars: Den rödgröna oppositionen föreslår i riksdagen att massakrerna på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker under första världskriget i det sönderfallande Ottomanska riket ska klassas som ett folkmord. Resultatet blir 131 röster för ett erkännande och 130 mot. Tre alliansledamöter, Annelie Enochson (KD), Agneta Berliner (FP) och Gulan Avci (FP), röstar för förslaget och därför går det igenom.

Omröstning med röstlappar på EFK:s kongress på Torp 13-15 maj 2010.

2010 – maj: På EFK:s årskongress på Torp röstar en tydlig majoritet av ombuden för att samfundet ska avsäga sin vigselrätt. Då hoppades och trodde man att EFK skulle bli det första och att andra samfund skulle följa efter. Hittills har inget samfund hakat på.

###

2010 – juli: Under ett besök på Livets ords Europakonferens fäller tv-evangelisten Benny Hinn vad som uppfattas av många som heretiska uttalanden. I slutet av gudstjänsten uppmanar dåvarande pastorn Ulf Ekman besökarna att pröva allt som sagts utifrån Bibeln. Senare kommenterar Ekman i ett blogginlägg att Hinn hade gett "en heretisk bild av Jesus" och att det Hinn predikat strider mot det som betraktas som klassisk kristen tro och sund lära.

###

2010 – september: Vid högtidsgudstjänsten i samband med riksdagens öppnande predikar Eva Brunne mot rasism och främlingsfientlighet. Det får de nyvalda SD-ledamöterna att tåga ut ur kyrkan.

###

2010 – november: På drygt två veckor samlar de kristna tidningarna i Sverige 55 700 namnunderskrifter till stöd för att asylsökande kristna irakier ska få stanna i Sverige. Listorna lämnades över till migrationsminister Tobias Billström som tog emot Dagen och Världen idag. Ministern uppskattade initiativet men konstaterade samtidigt att regeringen "inte kan ingripa i enskilda fall".

###

2011 – maj: Den förre påven Johannes Paulus II saligförklaras. Detta efter att katolska kyrkan frångått regeln att vänta fem år efter en persons död innan en utredning inleds. Johannes Paulus II avled 2005 och helgonförklarades sedan i april 2014.

###

2011 – maj: Dialogen mellan Pingst och Katolska kyrkan i Sverige går in i en ny fas när flera pingstpastorer tillsammans med präster i Katolska kyrkan i Sverige gör gemensamt studiebesök i Vatikanen. Det har aldrig hänt tidigare men Pelle Hörnmark, dåvarande föreståndare för Pingst FFS, konstaterar till Dagen att det är en naturlig fortsättning på de samtal som redan förts.

###

2011 – juni: Den kristna socialdemokratiska rörelsen Broderskap byter namn till "Socialdemokrater för tro och solidaritet". Med det nya namnet vill de understryka att identiteten numera är en mångreligiös rörelse.

###

2011 – juni: Sveriges tre äldsta frikyrkosamfund – Missionskyrkan, Metodistsamfundet och Baptistsamfundet – skriver historia genom att slås samman till ett samfund: Gemensam Framtid. Senare byter samfundet namn till Equmeniakyrkan.

###

2011 – oktober: Pingstförsamlingen i Alingsås är i chock efter att två medlemmar brutalt rånmördats i sitt hem. Två polska medborgare döms senare till livstid i fängelse för morden.

###

2012 – januari: En student kidnappas i Uppsala efter att ha drogats av en vän. Studenten tillhör Pingstkyrkan i Linköping och en välkänd företagarfamilj inom Pingströrelsen. Snart inleds ett intensivt bönearbete för att mannen ska bli fri. Kidnapparna grips snabbt utanför Uppsala och några dagar efter bortförandet fritas mannen från ett ödehus i Västerbotten där han vaktas av en person.

Sigfrid Deminger

2012 – februari: Teologen Sigfrid Deminger startar en het debatt om frikyrkans roll när han skriver i Dagen att: "frikyrkligheten haft sin tid. Att den fullgjort sitt uppdrag".

###

2012 – augusti: Städerskan Cecilia Giménez försöker restaurera en fresk från 1930-talet föreställandes Jesus med törnekrona på huvudet. Fresken heter i original "Ecce Homo" (Se mannen) men fick smeknamnet "Ecce Mono" (Se apan) på grund av den katastrofala "förbättringen".

###

2012 – December: Pingstmissionären Birgitta Almeby skjuts på nära håll av ett okänt antal gärningsmän utanför sitt hem i Lahore, Pakistan. Hon flygs hem till Sverige för vård, men hennes liv går inte att rädda.

###

2013 – februari: Påven Benedikt XVI chockar hela världen genom att meddela sin avgång. Endast tio påvar har slutat i förtid och senaste det hände var 1415.

###

2013 – februari: Svenska kyrkans beslut att godkänna samkönade äktenskap blir för mycket för Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien som väljer att avbryta det mångåriga samarbetet.

– Det här är en svår sak med tanke på alla djupa band som finns mellan oss och det skär i hjärtat hos många, säger dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd till Dagen.

###

2013 – mars: Den argentinske kardinalen Jorge Bergoglio väljs till påve under konklavens andra dag. Bergoglio antar namnet Franciskus och blir den förste påven som kommer från det södra halvklotet och den förste icke-eruopé som väljs på 1 272 år. Nu finns det alltså två påvar samtidigt, något som varit extremt sällsynt genom Katolska kyrkans historia.

###

2013 – oktober: Antje Jackelén väljs med 55,9 procent av rösterna till att efterträda Anders Wejryd. När hon installeras i juni 2014 blir hon Sveriges första kvinnliga ärkebiskop.

– Ja, det är väl på tiden. Vi har ju redan kvinnor som ledande biskopar i länder som Norge, USA och Tyskland, säger ärkebiskop emeritus Anders Wejryd.

###

2013 – november: Felicia Ferreira tillträder som chefredaktör och vd för Tidningen Dagen.

– Vi valde Felicia Ferreira därför att hon är en tydlig ledare för både redaktionen och marknad ... hon har visat på stor trovärdighet och driv kring Dagens redaktionella inriktning, säger Dagens styrelsordförande Ole-Jacob Mosvold.

###

2014 – januari: Ellinor Grimmark, pingstvän från småländska Tenhult, är barnmorskan som berättar att hon inte är villig att utföra en abort, och får inte det jobb hon utlovats. Hennes anmälan till Diskrimineringsombudsmannen diskuteras flitigt runt om i landet och frågan om samvetsfrihet hamnar på agendan under resten av 2010-talet.

###

2014 – mars: Under en förmiddagsgudstjänst på Livets ord berättar den tidigare pastorn Ulf Ekman, tillika grundare av Uppsalaförsamlingen, att han och hans hustru Birgitta ska konvertera till katolicismen. Beskedet tas emot med chock av många i församlingen och många församlingsmedlemmar känner sig lurade. För en del var beskedet väntat, då man i Ekmans förkunnande och skrivande kunnat se närmanden mot Katolska kyrkan under flera års tid. I maj samma år upptas makarna Ekman i Katolska kyrkans gemenskap.

###

2014 – maj: När det nazistiska Svenskarnas parti börjar sin marsch genom Jönköping ringer kyrkklockorna för att varna för fara. Det har de inte gjort sedan 1939. 1 maj står kyrkorna i Jönköping upp för tolerans och människors lika värde. Greppet har senare följts av flera kyrkor i landet, som till exempel i Visby av samma anledning som i Jönköping.

###

2014 – juli: Efter att Mona Walter under våren medverkat i ett inslag på SVT:s Västnytt ökar mängden hot kraftigt och många försöker få henne att sluta kritisera islam. Nyhetsinslaget handlade om problematiken som hon och många andra upplever med att lämna islam och konvertera till den kristna tron. Till slut känner hon sig tvingad att gå under jorden på grund av de många hoten.

###

2014 – december: Efter ett stormigt år drabbas Livets ord av en växande skandal. Det avslöjas att flera av grundarna till stiftelsen skrivit under generösa pensionsavtal åt sig själva. Detta under en period då ingen pension avsattes till stiftelsens runt 200 anställda. Fyra av styrelsemedlemmarna, bland dem Ulf och Birgitta Ekman, beslutade sig senare för att avstå den förmånliga pensionen. I samma veva tvingades Livets ords dåvarande vd att ta time out, för att senare avgå.

###

2015 – januari: Ännu ett av årtiondets tronskiften sker när Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund meddelar sin avgång efter att partiets varit nära att åka ur riksdagen i valet 2014. Under ett extra riksting i april samma år får partiet sin första kvinnliga ordförande sedan starten 1964 i Ebba Busch Thor.

###

2015 – februari: Livets ord i Uppsala drabbas av ännu en kris när andrepastorn och medgrundaren Robert Ekh avslöjar att han under två års tid haft en otrohetsaffär. Han avgår och flyttar utomlands och församlingen får en ny sorg att bearbeta. Ekh var under sin tid på Livets ord en ivrig förespråkare för familjefrågor.

###

2015 – april: 22 pastorer med bland andra Tommy Dahlman i spetsen skriver en debattartikel i Dagen och markerar att de som lever i homosexuella förhållanden "missar himlen".

###

2015 – september: Den stora våg av flyktingar som rört sig genom Europa kommer till Sverige och flyktingkrisen är ett faktum. Många kyrkor i Malmö och Göteborg mobiliserar snabbt resurser för att ta hand om de många människor som vandrat på flykt i månader innan de fortsätter sin resa genom Sverige för att bli utplacerade på olika asylboenden.

Snart införs gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd, men kyrkorna runt om i hela landet visar på stort engagemang för att ta hand om de nyanlända.

###

2015 – december: Sveriges second hand-butiker får ett chockartat besked när Skatteverket beslutar om ändrade momsregler. Nu hotas butikerna av nedläggning, men reglerna ändras och momsen betalas tillbaka till second hand-organisationerna.

###

2016 – januari: De frostiga relationerna fortsätter mellan Sverige och Israel. Året innan blir utrikesministern Margot Wallström (S) förklarad persona non grata i Israel. I januari blir hon anklagad av den israeliske energiministern för att vara antisemitisk. När UD:s kabinettsekreterare gör regeringens första officiella besök i Palestina efter erkännandet nekas hon ett möte med den israeliska sidan.

###

2016 – april: Under parollen "Festival of Life" samlas runt 2 500 deltagare från alla möjliga kulturer till bönenatt på Stockholm Waterfront. Pingstledaren Pelle Hörnmark finns med bland talarna och Samuel Ljunblahd leder lovsång på mötet som arrangerades av den nigerianska migrantkyrkan The Redeemed Christian church of God.

###

2016 – augusti: För första gången representeras Kristdemokraterna av dess partiledare i pridetåget i Stockholm. Ebba Busch Thor försvarar beslutet i en debattartikel i Dagen: "Så länge Pride behövs kommer det att behövas kristdemokrater som medverkar i Pride och visar hur vår politik stärker de mänskliga fri- och rättigheterna" och konstaterar samtidigt att hon inte står bakom allt som sägs och görs under Pride.

###

2016 – november: Dags för årets andra kristna storsatsning, denna gång när konferensen Awakening Europe intar Friends arena. Någonstans mellan 20 000 till 30 000 personer besökte konferensen som gick under målsättningen #europeshallbesaved (Europa ska bli frälst).

###

2016 – december: Sveriges kristna råd startar Juluppropet tillsammans med tidningarna Dagen och Världen idag. Kravet: en humanare flyktingpolitik där bland annat hinder för familjeåterförening bör tas bort. 79 224 personer skriver under uppropet som lämnas över till migrationsministern i januari.

###

2017 – januari: Donald Trump installeras som USA:s 45:e president. Redan innan installationen blev den kontroversielle presidentkandidaten både avskydd och hyllad i kristna kretsar. Vid installationen får Trump förbön från bland andra Franklin Graham och Paula White.

###

2017 – april: Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Daniel Norburg lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan efter en förtroendekris mellan honom och EFK:s styrelse. I ett pressmeddelande konstaterar EFK:s styrelse att det framförts omfattande kritik i olika former mot Norburgs ledarskap.

###

2017 – april: Antisemitismens verklighet fortsätter att visa sig i Sverige när judiska föreningen i Umeå fattar beslut att lägga ner sin verksamhet – för gott. Detta efter att föreningen stängt sina lokaler året innan på grund av skadegörelse och en rad hot riktade mot föreningen och dess medlemmar.

– Det är för mycket hot mot judar i Umeå. Förra veckan stod nazistiska Nordfront och demonstrerade vid högstadiet i Umeå. Jag kommer inte att försöka dra i gång föreningen igen så länge det finns ett hot, sa föreningens tidigare ordförande, Carinne Sjöberg, till Dagen.

###

2017 – juni: Sverige får sin första kardinal någonsin när den katolske biskopen Anders Arborelius utses av påven. Till Dagen säger Arborelius att han hoppas att uppdraget ska medföra en djupare relation mellan kyrkorna hemma i Sverige. Samma år blir han utnämnd till medlem av Påvliga rådet för främjandet av kristen enhet, som ansvarar för katolska kyrkans relationer med andra samfund och kyrkor.

###

2017 – december: USA:s president Donald Trump gör verklighet av sitt vallöfte och erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Han fattar också beslut om att flytta den amerikanska ambassaden i landet från Tel Aviv till Jerusalem, något som sker i maj 2018 – samma dag som Israel firar sin 70-årsdag. Beslutet tas emot väl i israeliska och kristna, evangelikala kretsar runt om i världen, men möts av kritik från stora delar av världssamfundet.

###

2018 – april: En av Willow Creeks grundare och den främsta frontfiguren Bill Hybels lämnar sin tjänst efter att ha varit pastor sedan 1975. Beslutet fattade han i oktober föregående år och tanken var att han skulle avgå hösten 2018. Men efter offentliga anklagelser om sexuella trakasserier bakåt i tiden slutade han tvärt redan i april. Efteråt avgick hela ledningen för Willow Creek och skandalen gjorde att över 100 kyrkor avbröt sin medverkan i den stora ledarkonferensen Global Leadership Summit.

###

2018 – maj: Staten Israel firar att det är 70 år sedan drömmen om en judisk stat i det bibliska hemlandet blev verklighet 1948. Det är ett land som är i djup politisk splittring mellan höger och vänster som firar tilldragelsen under en veckas tid.

###

2018 – augusti: Den nu klassiska Frizonfestivalen, med bibelstudier, konserter, sport, gudstjänster, dansgolv och mycket mer meddelade på våren att årets festival blir den sista. Festivalgeneralen Tomas Poletti Lundström säger till Dagen att han sörjer beslutet och konstaterar att Frizon har format 10 000-tals frikyrkoungdomar, däribland honom själv.

###

2018 – oktober: Frågan om asylsökande konvertiter får förnyad fart när 20-årige afghanen Mahmoud efter sitt fjärde avslag på sin asylansökan inte längre orkade leva. Ett par dagar efter beskedet tar han sitt liv. Mahmoud döptes i Pingstkyrkan i Jönköping och gick på Alphakurs efter flykten till Sverige. Hans kristna tro bedömdes inte vara genuin. Man ansåg därför att han inte hade giltiga asylskäl, och inte skulle vara utsatt för några risker vid ett återvändande.

###

2018 – december: Pingstpastorn och läkaren Denis Mukwege får nobels fredspris för sitt arbete på Panzisjukhuset i DR Kongo. Stor glädje bland Sveriges pingstvänner som länge har understött Mukweges verksamhet.

###

2019 – januari: Efter de många rapporterna om hur bedömningen av asylsökande konvertiters tro går till skapar pastorn och aktivisten Micael Grenholm webb-testet "Är jag kristen nu?". Genom att gå igenom beslut från Migrationsverket har frågor om den kristna tron skapats och testet får stor uppmärksamhet då inte ens pastorer som varit i tjänst hela sitt liv klarar av att svara fullgott på frågorna. I november får Micael Grenholm utmärkelsen Dagens Opinionsbildare på Dagengalan i Linköping.

###

2019 – februari: Världens största metodistsamfund, United Methodist Church, håller extrakongress för att behandla frågan om samkönade äktenskap. Med rösterna 438-384 beslutades att fortsatt inte tillåta samkönade äktenskap i kyrkan. Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svenssonm var med på konferensen som svensk representant och berättade för Dagen att det var väldigt smärtsamt att se trossyskon träta med varandra, där folk kunde sitta uppe på läktaren och skandera under pågående debatter.

Nu råder en stor risk för splittring över beslutet inför 2020 års kongress.

###

2019 – mars: United Malmös grundare Magnus Persson tvingas bort från sin tjänst som pastor efter vad som styrelsen beskriver som "osund ledarskapskultur med bristande herdeskap". Flera av Perssons tidigare medarbetare berättar för Dagen om maktmissbruk, härskartekniker och vredesutbrott. Magnus Persson själv avfärdar anklagelserna "som rena felaktigheter".

###

2019 – april: Sent en måndagseftermiddag eldhärjades den franska nationalkatedralen Notre Dame i Paris. I första läget uteslöts inte att branden var anlagd, flera både katolska kyrkor och frikyrkor i Frankrike hade under ett års tid utsatts för olika typer av skadegörelse, bland annat mordbränder. Orsaken till branden i Notre Dame är fortfarande okänd, men det troliga är att det varit ett elfel eller en kvarglömd glödande cigarett. Det pågick vid tiden för branden en renovering av kyrkan som var omgiven av byggnadsställningar.

###

2019 – augusti: Tältmötet får en renässans när den tidigare Kartellenrapparen Sebastian Stakset, Livets ords-evangelisten Carl-Gustaf Severin och prästen Hans Weichbrodt reser ett stort tält i Sävsjö, på Tjörn och i Piteå. Tusentals personer kommer till mötena och flera hundra blir kristna.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig