Nyheter

Decennier innan Notre-Dame är återställd

Katedralen Notre-Dame i Paris brandskadades allvarligt förra året. Nu varnar den förra domkyrkoarkitekten i Köln för att restaureringen kan dra ut på tiden.

###

Skadorna är “enorma”, säger Barbara Schock-Werner enligt Signum i en intervju med Westdeutsche Rundfunk.

Läs mer Ingen julmässa i Notre-Dame

Som koordinator för den tyska hjälpinsatsen i återuppbyggnadsarbetet har hon god insyn i processen och hon berättar att en stor del av interiören i Notre-Dame har skadats av sot. Signum skriver att stenar fortfarande faller ned från valven och att situationen kan förvärras om Paris dessutom drabbas av en storm.

Smutsligt släckningsvatten

Notre-Dame började brinna sent på eftermiddagen den 15 april 2019. Under släckningsarbetet pumpade brandkåren upp tusentals liter vatten från floden Seine som flyter förbi katedralen.

– Nu sitter all smutsen från Seine på murverket, säger Barbara Schock-Werner.

Tio år innan väggarna är torra

Trots problemen är hon, enligt Signum, optimistisk när det gäller möjligheten att återställa Notre-Dame till dess ursprungliga skick.

– Min franske kollega gör ett gott arbete, säger hon.

Enligt det nuvarande tidschemat ska renoveringen av Notre-Dame påbörjas 2021. Men det blir ett tidskrävande projekt. Signum skriver att experter räknar med att det tar minst tio år innan katedralens vattenskadade murar är helt torra.

Läs mer Notre-Dame säger upp anställda efter branden

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig