Nyheter

Kristna friskolerådet om etableringsstopp för nya religiösa friskolor: Mycket besvikna

Kristna friskolerådets ordförande Bo Nyberg är orolig att regeringen verkar vilja gå vidare med förslaget att stoppa nya konfessionella friskolor, trots varningssignaler från utredaren.

I dag, onsdag, presenteras utredningen som tittat närmare på hur Sverige ska kunna stoppa nya konfessionella friskolor. Utredaren Lars Arrhenius konstaterar att det finns problem med hur det ska gå till, eftersom ett etableringsstopp går emot såväl religionsfrihet som näringsfrihet, rapporterar TT.

Men i utredningen går han vidare och föreslår ett etableringsstopp för konfessionella friskolor.

– Det är något som vi är mycket besvikna på, säger Bo Nyberg, ordförande för Kristna friskolerådet.

Får välja skola

Som företrädare för de kristna friskolorna har Bo Nyberg sedan tidigare pekat på de internationella konventioner som ger föräldrar rätt att välja skola utifrån filosofisk, religiös och pedagogisk utgångspunkt och han tycker att det är bra att utredaren också lyfter fram detta.

Samtidigt är han kritisk, men inte förvånad, över att regeringen med utbildningsminister Anna Ekström (S) i täten ändå tänker gå vidare med lagstiftning. Förslagen om att förbjuda nya konfessionella friskolor finns inskriven i Januariavtalet och är något som regeringen bundit sig att driva under mandatperioden.

"Som Nordkorea och Kuba"

Bo Nyberg tycker att det är märkligt att regeringen är beredd att gå emot internationella konventioner som Sverige skrivit under för att i stället bygga sig ett eget regelverk.

– Det här är som att försöka hitta gråzoner i ekonomisk bokföring, säger han.

– Det är också intressant att Sverige hamnar i samma division som Nordkorea, Libyen och Kuba.

Bo Nyberg poängterar att frågan om att förbjuda nya konfessionella friskolor följs internationellt, inte minst då denna skolform är vanligt förekommande i många EU-länder. Han lyfter också fram Barnkonventionen som vid årsskiftet blev lag i Sverige och hur den tar fasta på barns rätt till andlig utveckling, något han menar är ännu en internationell konvention som ger stöd för skolor på konfessionell grund.

Läs också Regeringens utredare: Svårt att förbjuda nya religiösa friskolor

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig