03 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkoledare Lawan Andimi kidnappad av Boko haram - ber om hjälp i video

Den nyligen kidnappade nigerianske kyrkoledaren Lawan Andimi ber om hjälp att bli frigiven i en video. Det är bara ett i raden av angrepp mot kristna under de senaste veckorna.

Det var vid ett angrepp mot staden Michika i östra Nigeria som Lawan Andimi kidnappades den 3 januari. En fraktion av den islamistiska terrorgruppen Boko Haram, som utförde kidnappningen, passade samtidigt på att plundra staden på livsmedel och andra förnödenheter.

I en video som skickats till journalisten och Boko Haram-experten Ahmed Salkida talar Lawan Andimi om att han förtröstar på sin kristna tro och han säger sig inte vara missmodig "eftersom omständigheterna jag befinner mig i vilar i Guds händer".

Vill återförenas med familjen

Han vädjar till Christian Association of Nigeria, där han själv är ordförande, och till Joel Billy, ordförande i Church of Brethren i Nigeria, att göra vad de kan för att få honom frigiven.

Andimi säger också i videon att han ser fram emot att få återförenas med sin hustru och familj "genom Guds nåd" men tillägger samtidigt att han accepterar om det inte skulle bli på det sättet, för att det "kanske är Guds vilja".

Han avslutar sin hälsning med att vända sig direkt till sin familj och sina vänner med budskapet att de inte ska oroa sig:

"Gråt inte, oroa er inte utan tacka Gud för allting", säger han enligt Christian Today.

Kidnappningen av Lawan Andimi är bara ett exempel på den våg av förföljelse som för tillfället riktas mot kristna i Nigeria. Under december har flera attacker utförts. Den 22 december dödades tre personer, däribland en pastor, på en buss i delstaten Borno. Och några dagar senare halshöggs tio kristna i en attack utförd av Islamiska staten, IS, i en annan provins.

Bör vara en väckarklocka 

Den kristna människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW, är oroad över utvecklingen i Nigeria och uppmanar landets regering och det internationella samfundet att agera för att stävja den pågående våldsvågen mot kristna.

– Kraften i den våldsvåg som vi just nu ser bör fungera som en väckarklocka i hela världen. Vi kräver att regeringen, tillsammans med dess allierade, hittar en lösning så att det blir ett slut på det eskalerande våldet som drabbar civilbefolkningen, säger Mervyn Thomas på CSW.

– Vi är djupt oroade för pastor Andimi och kräver att han friges ovillkorligen.

Christian Association of Nigeria bildades 1976 och är en paraplyorganisation där såväl katolska, som protestantiska och karismatiska kyrkor, däribland Christian Pentecostal Fellowship of Nigeria, ingår.

Nigeria rankas på tolfte plats på Open Doors senaste lista med länder där förföljelsen mot kristna är som värst.

Läs också Terrorgruppen Boko haram sätter skräck i Nigerias kristna

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter