Nyheter

Pablo Escobars son till Sverige - inbjuden av Växjökyrka

Sonen till den ökände knarkkungen Pablo Escobar kommer till Sverige. Bakom besöket står Ulriksbergskyrkan i Växjö.

1 av 3

I det utsatta området Araby driver Ulriksbergskyrkan projektet Neighbourhood, som Dagen tidigare skrivit om. Målet är att ungdomarna ska få goda relationer, klara skolan och få jobb. Det är dessa ungdomar som Juan Pablo Escobar, eller Sebastian Marroquin som han numera heter, ska möta under sitt besök.

– För många av ungdomarna i Araby är Pablo Escobar en stor förebild, definitionen av ett lyckat liv. Om hans son kan förändra synen på det är det otroligt värdefullt, säger Jonathan Ekros, huvudansvarig för projektet Neighbourhood.

Valt annan väg

Sebastian Marroquin såg mycket av droger, kriminalitet och våld under sin uppväxt. Själv har han valt en annan väg. Jonathan Ekros hoppas att hans berättelse kan få ungdomarna att tänka efter innan de gör vägval i livet.

– Många av de ungdomar vi möter står i valet och kvalet, om de ska försörja sig på kriminalitet eller ta den krångliga vägen med att klara skolan och ta ett vitt jobb.

Kontakt genom Växjöbo

Kontakten med Sebastian Marroquin fick de genom Växjöbon Wille Lopez som sitter i styrgruppen för projektet. Hans familj dödshotades av Pablo Escobar och de flydde då till Sverige. För några år sedan bestämde sig Wille Lopez för att ta kontakt med Sebastian Marroquin, vilket nu lett fram till vårens satsning.

– Det kommer bli jättespännande, ungdomarna är taggade och vill gärna lyssna, säger Jonathan Ekros.

Besöket finansieras med hjälp av medel från Allmänna arvsfonden, Erikshjälpens secondhand-butik i Växjö, Ulriksbergskyrkan och lokala sponsorer. Under sina två dagar i staden kommer Sebastian Marroquin även att träffa lokala politiker och andra personer i ledande positioner.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig