Nyheter

Rekordmånga pilgrimer kommer till det Heliga landet

Aldrig förr har så många långväga besökare kommit till det Heliga landet. 2019 tog landet emot över fyra och en halv miljon besökare.

Enligt Israel och Palestinas turistdepartement var det 10,6 procent fler besökare än året innan, 2018. Och december 2019 slog rekord när det gäller ankommande, med hela 358 300 personer.

Det är Katolska kyrkans pilgrimsorganisation på plats i det Heliga landet, The Custodial Curia of the Holy Land, som rapporterar ökningen. Organisationen, som bland annat har till uppgift att beskydda och vakta de kristna platserna, påpekar att den höga siffran gäller alla turister, inte bara pilgrimer. Men kurian menar att det är högst sannolikt att merparten av besökarna kommit av religiösa skäl, då man har märkt en markant ökning av besökare till de kristna heliga platserna.

– Vi hoppas att antalet pilgrimer ska fortsätta att öka. Jag vågar till och med påstå att pilgrimerna verkar dämpande och avskräckande när det gäller konflikter och sammandrabbningar, säger franciskanen Francesco Pattón, som är custos (väktare) och leder kurians arbete.

Läs också Efter åratal av oenighet – nu ska Gravkyrkan lagas

På Kurians webbsida återger man några vittnesbörd från pilgrimer som överväldigats av besöket.

– Det är överraskande att se denna trosmanifestation, säger Rodrigo Luiz, som ingår i en grupp på 160 brasilianska pilgrimer.

– Jag är lycklig över att jag fått komma i kontakt med så många kristna från Brasilien och andra länder över hela världen. Att göra det stärker vår tro.

Läs också Här prästvigs första kvinnan någonsin i Jerusalem

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig