Nyheter

Presidentkandidat får kritik för interreligiöst råd

Senator Elizabeth Warren lanserade i fredags ett interreligiöst råd som skulle hjälpa henne i kampen för rättvisa. Men nu får hon kritik för rådets ensidiga sammansättning.

Det var i fredags som Elizabeth Warren, en av de demokratiska presidentkandidaterna i USA, twittrade att hon har skapat ett interreligiöst råd, "Interfaith Advisory Council". Rådet skulle bestå av "principfasta religiösa ledare" som skulle hjälpa henne och partiet att utkämpa "en rättfärdighetens strid".

"Min kamp för social, etnisk och ekonomisk rättvisa är rotad i min tro" skrev Warren på Twitter. "Tron kallar oss inte bara till att tänka goda tankar – den kallar oss till handling."

Läs mer Kristen vänster utmanar Trump i presidentvalet

Ramaskri

I samband med lanseringen av det interreligiösa rådet lovade Warren att under valkampanjen komma med 100 förslag grundade i trosfrågor.

Men när rådets sammansättning offentliggjordes blev det ramaskri. Det visade sig att rådet huvudsakligen består av kristna ledare.

Bland de sexton medlemmarna är fjorton kristna, en judisk rabbin och en buddistisk mästare.

Andra religioner är inte representerade.

Den tyngsta kritiken har kommit från judiska, muslimska och hinduistiska företrädare. Medan huvudsakligen svarta kristna ledare har uttryckt uppskattning för att rådet fått flera representanter från mindre kristna samfund med svarta medlemmar.

Judarna vill hjälpa till

Gruppen Jews for Warren (Judar för Warren) har via Twitter erbjudit sig att hjälpa presidentkandidaten att balansera rådets sammansättning i en riktning som bättre speglar det amerikanska samhällets religiösa landskap.

"Vi kan hjälpa till! Hör av dig efter sabbaten", skriver de.

Elizabeth Warrens kampanjstab har nu dragit tillbaka twittret.

Läs även Demokraterna: Religionsfrihet är ett hot

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig