Nyheter

Proteststorm mot kristen bok om barnuppfostran

En proteststorm mot en kristen bok som lär föräldrar hur de ska slå sina barn har fått ett polskt förlag att dra tillbaka boken. Men i Sverige säljs boken fortfarande.

"Shepherding a Child´s Heart" heter boken vars utgivning har orsakat en protestorm i vårt södra grannland Polen. Kritiken har nu fått det polska kristna bokförlaget "Sanningens ord" att dra tillbaka boken från bokmarknaden.

Men trots att bokens minst sagt kontroversiella innehåll uppmärksammades vid försäljningsstarten i Sverige säljs den fortfarande av de svenska nätbokhandlarna.

"Shepherding a Child´s Heart" är en i raden av relations- och uppfostringsböcker skrivna av den amerikanske pastorn Tedd Tripp. Tripp är knuten till Grace Fellowship Church i Pennsylvania, USA, och ordförande för Shepherding the Heart Ministries som har som mål att "sammankoppla hjärtan tillhörande Guds folk med kraften och nåden i evangeliet".

Instruktioner för barnaga

"Shepherding a Child´s Heart" lanseras som en handbok för föräldrar till barn i alla åldrar, en vägledning fylld med insikter och perspektiv på hur man bör forma ett barns hjärta genom barnets vandring på livets stig.

Det som orsakat protestormen i Polen är att boken uppmanar och rättfärdigar barnaga. Den innehåller nämligen instruktioner för hur en förälder ska gå till väga när barnet ska straffas för ett oönskat beteende.

Pastor Tripp skriver bland annat:

"Ta bort allt som kan neutralisera straffet, som blöja, kalsonger etc. Det bästa är om du lägger barnet i ditt knä, i stället för på en stol eller säng. Omedelbart efter att straffet utdelats ska du ta på barnet kläderna igen."

"Kroppsbestraffning behövs"

Målet med kroppsbestraffningen är, enligt författaren, att få barnet att förstå att det gjort något dumt.

Boken tar upp följande exempel för hur föräldern kan förklara nödvändigheten av att slå sitt barn:

"Barn kommer att till vilket pris som helst försöka dölja sanningen, till och med gå så långt som till att ljuga", skriver Tedd Tripp och fortsätter:

"Ditt samtal kan då se ut så här:

– Pappa har sagt åt dig att plocka ihop leksakerna, eller hur?

– Ja.

– Men du gjorde inte som jag sa.

– Nej.

– Då vet du vad pappa måste göra nu. Jag måste slå dig."

Tedd Tripps råd är vidare att tala om för barnet hur många slag det kommer att få, då det är "viktigt att signalera att man son vuxen har kontroll över det man gör". Alla barn bör bestraffas med aga om det behövs, menar Tripp, till och med spädbarn.

Säljs via Bokus och Adlibris

Det polska bokförlaget som översatt och salufört boken har nu tillfälligt dragit tillbaka den från marknaden.

I Sverige saluförs böckerna, som i USA ges ut av Shepherd Press och inte har översatts till svenska, på flera olika språk. De finns att köpa via svenska nätbokhandlar, som Bokus och Adlibris.

Böckerna saluförs trots att barnaga varit förbjuden i Sverige sedan 1979 (föräldrars rätt att aga barn avskaffades redan 1966).

Enligt svensk lag ska barn "behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling".

All kroppsbestraffning av barn klassas som misshandel.

Läs också Simon blev misshandlad hela sin uppväxt - "De försvarade med bibelord om fostran"

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig