Nyheter

Dansverk får årets pris till minne av Förintelsen

Micael Bindefelds Stiftelse ger sitt årliga pris till minne av Förintelsen till koreografen Alexander Ekman.

Varje år delar Micael Bindefelds Stiftelse ut ett pris till minne av Förintelsen. Årets Bindefeld-stipendiat är koreografen Alexander Ekman, som prisas för ett verk som tar sin utgångspunkt i de frågor som minnet av Förintelsen väcker. "Vanmakt" är en banbrytande dans-och filminstallation.

Civilkurage

"I detta konstprojekt utforskar Alexander vår vanmakt, vårt mod och vårt civilkurage och bjuder in såväl unga som vuxna till självreflektion om det egna ansvaret. På detta sätta hålls inte bara minnet av Förintelsen vid liv, utan projektet väcker också insikt om att det är möjligt för alla och envar att förhindra att något liknande någonsin sker igen", står det i motiveringen.

Alexander Ekman är ett av den moderna dansens stora namn och han är verksam vid scener i Stockholm, Sydney, Paris, Berlin och New York.

Tänjer gränser

– Alexander Ekman har ett unikt och spännande sätt att tänja på gränserna för att uttrycka viktiga budskap inom en konstform som är tillgänglig för alla oavsett språk, bakgrund och ålder. Det känns både roligt och viktigt att 2020 års stipendium tilldelas Alexander för hans verk, som åskådliggör vikten av civilkurage och känslan av vanmakt som många förknippar med Förintelsen, säger Micael Bindefeld, stiftelsens ordförande och initiativtagare i ett pressmeddelande.

Priset delas ut på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari vid en ceremoni på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.

Läs också Micael Bindefeld: Den dag jag eller min son, som också är jude, blir hotade - så flyttar vi

Fler artiklar för dig