16 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Equmeniakyrkan ställer in gudstjänster i Coronasmittade Wuhan

Coronaviruset sprider sig lavinartat i Kina och omvärlden. I staden Wuhan där smittan började stödjer Equmeniakyrkan ett projekt med utbildning och en församling. - Våra vänner är glada för förbön, säger kyrkoledaren Lasse Svensson.

Antalet döda i coronaviruset fortsätter att stiga, rapporterar TT. Totalsiffran i landet är nu uppe i närmare 4000, med 1 300 nya bekräftade fall det senaste dygnet. Dödstalet har nu passerat 100 personer. Det var i staden Wuhan i Hubeiprovinsen som utbrottet startade och smittokällan tros vara en lokal fiskmarknad.

Equmeniakyrkan i Sverige har ett regelbundet utbyte mellan kyrkor i Kina, och stödjer utbildning för ungdomar och i teologi på teologiska seminarier som finns i Wuhan, Zhong Nan Teologiska Seminarium. 
 – Vi var i kontakt med våra kontakter så sent som i fredags och dom är på plats i Wuhan, säger Lasse Svensson.

"Får inte ha gudstjänst nu"

Han berättar att människor generellt är rädda i Wuhan. Just nu pågår nyårsfirande i Kina, vilket innebär ledighet för många, men också att många kineser är på resande fot.

 – Seminariet är liksom alla skolor stängda i samband med nyårsfirandet, och ledigheten förlängs utifrån situationen. Man får inte ha gudstjänst nu på grund av smittorisken, utan kyrkan har uppmanat medlemmarna att ta tid hemma till bibelläsning och bön, berättar Lasse Svensson.

 – Staden Wuhan är avstängd för all utgående trafik, vilket är svårt att tänka sig då det gäller en stad på cirka 11 miljoner invånare.


"Det är tomt ute"
Kinas premiärminister Li Keqiang besökte Wuhan på måndagen, skriver TT. Enligt regeringen talade Li med vårdpersonal och patienter, och inspekterade insatserna för att begränsa spridningen.

Svenska Angelica Kristiansson Herrera studerar kinesiska och är fast i mångmiljonstaden. Hon berättar för TT att hon mest är inomhus.
 – Det är väldigt tomt ute. Det är ingen som går ut längre, alla går med masker, allt är stängt, berättar hon.

Angelica handlar i ett närlivs i närheten och bär munskydd och plasthandskar när hon måste gå ut och handla. Hon har kontakt med svenska ambassaden, som säger att man avvaktar med att evakuera svenskar.

En del andra länder förbereder för att evakuera sina medborgare om virusutbrottet fortsätter öka i styrka. Tyskland fick sitt första bekräftade fall av coronaviruset på måndagen. Svenska utrikesdepartementet beslutade i söndags att avråda från alla resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset.

"Viktigt att isolera alla"

Spridningen har gått fortare än vad forskarna har räknat med, säger Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid John Hopkins universitet, till TT.

För att begränsa spridningen är det viktigt att fall utanför Kina snabbt isoleras, betonar han - något som man hittills trots allt lyckats bra med. Det innebär att man "antagligen" inte sett spridning från person till person utanför Fastlandskina.
 – Det är något väldigt positivt vi tar med oss. Det betyder att ansträngningarna att identifiera och isolera individer som lämnat Kina varit ganska framgångsrika. Om du ser spridning utanför Kina så blir det mycket större risk för individer i andra länder, säger han.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer under veckan att möta regeringsrepresentanter i Peking för att diskutera situationen.

Equmenialedaren: Be för läkarna

Lasse Svensson säger att de kristna i Wuhan önskar förbön.
 – Våra vänner är glada för förbön för kyrkan, men framför allt att vi just nu ska be för läkarna och för annan vårdpersonal, och för ansvariga i Kina som arbetar för att stoppa spridningen, säger han.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar