Nyheter

Trump presenterade amerikansk fredsplan för Mellanösternkonflikten

Jerusalem ska vara Israels odelade huvudstad. Fördubblat territorium för en palestinsk självständig stat. Jordandalen en del av Israel. Det var något av innehållet i den fredsplan för Mellanösternkonflikten som presenterades av USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på tisdagskvällen svensk tid.

1 av 2

Det var två åtalade ledare som på tisdagskvällen presenterade en fredsplan om Israel/Palestina-konflikten. En fredsplan som palestinierna avvisat på förhand.

Östra rummet i Vita huset var fullsatt och bland gästerna fanns, förutom USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Trumps svärson Jared Kushner som fungerat som rådgivare för presidenten i Mellanösternfrågor, även representanter från USA:s judiska gemenskap och ambassadörer från flera arabländer.

USA:s president Donald Trump inledde sin presentation av fredsplanen med att betona att Jerusalem ska förbli "Israels odelade huvudstad" och refererade till en konceptuell karta som snabbt ska utarbetas till en mer detaljerad karta.

– Den här kartan kommer att mer än fördubbla det palestinska territoriet och innehåller en palestinsk huvudstad i östra Jerusalem där USA kommer att vara hedrade att öppna en ambassad, sade presidenten kort därefter utan att förklara närmare.

– Inga palestinier kommer att tvingas flytta från sina hem, tillade Trump.

När det gäller den omtvistade Tempelberget berättade Donald Trump att Jordaniens kung, Abdullah II, gått med på att vara garant för att det i framtiden ska vara fri tillgång till den heliga platsen för såväl judar som muslimer.

Trump konstaterade själv att alla vet "att jag har gjort väldigt mycket för Israel".

– Därför är det inte mer än rätt att jag även gör mycket för palestinierna. Jag vill att det här ska vara ett bra avtal för dem också.

– Avtalet vi presenterar i dag är en fantastisk möjlighet för palestinierna att äntligen uppnå en egen oberoende stat. Det kan vara den sista chansen de har.

Läs också Här är Trumps fredsplan mellan Israel och Palestina

Jordandalen en del av Israel

Enligt den amerikanska fredsplanen ska Jordandalen på den ockuperade västbanken bli en del av Israel.
Det säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på presskonferensen.

– I årtionden har fred undgått oss trots så många välmenande fredsförslag. De har misslyckats eftersom de inte lyckats hitta rätt balans mellan Israels behov av säkerhet och Palestinas strävan efter självständighet. Men du, herr president, erkänner att Israel måste ha suveränitet över Jordandalen, säger Netanyahu.

– Det är en fantastisk plan för Israel. Det är en fantastisk plan för fred. Ärligt talat, herr president, så är jag med tanke på allt du redan gjort för Israel inte förvånad. Du är den bästa vän Israel någonsin haft i Vita huset.

Kritisk fas för båda ledarna

Samtidigt går riksrättsprocessen mot Trump in i en kritisk fas i kongressen, och Israels riksåklagare har just väckt åtal mot Netanyahu för korruption.

Dessutom avfärdar Israels motpart i konflikten, palestinierna, Trumps arbete som för Israelvänligt. Men USA-presidenten försöker ändå låta optimistisk.

– Vi tror att vi till slut får palestiniernas stöd, sade han vid ett möte med Netanyahu på måndagen.

Palestinierna är splittrade inbördes, med de två rörelserna al-Fatah och Hamas som styr varsitt område, Västbanken respektive Gazaremsan. Men samtidigt som fredsplanen läggs fram i USA ska de göra en ovanlig markering av enighet, i och med ett gemensamt möte i Ramallah nära Jerusalem.

Läs också Analys: Fredsplanen är som ett bröllop med bara brudgummen på plats

Fler artiklar för dig