Nyheter

Här är första bilderna på Asia Bibi i frihet

Den pakistanska kvinna som i ungefär nio år väntade på sin avrättning, efter anklagelse om hädelse, ska nu berätta sitt livs historia. Nästa vecka publiceras en bok där Asia Bibi själv träder fram i offentligheten.

1 av 3

Det har gått tio år sedan domen föll. Asia Bibi skulle avrättas via hängning efter en dispyt om en skål med vatten, där hon som kristen kvinna kom att anklagas för att ha hädat mot islams profet Muhammed.

Det är upptakten till ett av de mest internationellt uppmärksammade fallen för religionsfrihet där en outbildad bondkvinna från Pakistan högst ofrivilligt hamnade i fokus.

Önskade hennes död

Under lång tid har omvärlden kritiserat Pakistan för landets hädelselagar där straffskalan går hela vägen upp till dödsstraff. Men på hemmaplan är stödet för lagstiftningen stark, vilket inte minst visade sig då Asia Bibi till slut frikändes av Högsta domstolen. Dagarna efter lamslogs stora delar av landet då tiotusentals islamister gav sig ut på gator och torg med krav på att dödsdomen skulle förverkligas.

Flydde till Kanada

Asia Bibi, som själv kommer från Pakistans katolska minoritet, lyckades efter många om och men lämna sitt hemland. I maj 2019 anlände hon till Kanada där hennes familj bor sedan en tid tillbaka.

Hittills har hon hållit en låg profil och familjen lever med skyddad identitet på grund av hotbilden de fortfarande har kring sig.

Läs också Asia Bibi återförenades med sin familj i Kanada

Första bilderna

Men nu har de första bilderna på Asia Bibi i frihet släppts. Det är med ett milt leende på läpparna som Asia Bibi kramas om av den franska journalisten Anne-Isabelle Tollet, i vad som ser ut att vara ett villaområde.

Bilderna publiceras i samband med att de tillsammans ger ut en bok där Asia Bibi själv får berätta om sitt liv. Boken är skriven på franska och har titeln "Enfin Libre", vilket på svenska översätts till "Äntligen fri".

Berättar allt

– Du känner till min berättelse från media, kanske har du själv försökt att sätta dig in i min situation för att förstå vad jag gått igenom. Men du är långt ifrån att förstå min tillvaro i fängelset, eller hur mitt nya liv ser ut. Det är därför jag berättar allting i den här boken, säger Asia Bibi, via ett pressmeddelande inför bokreleasen.

Boken ska, enligt förlaget Éditions du Rocher, lanseras den 2 februari i år. Asia Bibi ska även komma till Paris senare under februari för att berätta om sitt liv.

Läs mer Asia Bibi talar ut om förföljelsen av kristna i Pakistan

Fler artiklar för dig