Nyheter

Kristen tidning korade Norges fulaste kyrka - väckte gammalt bråk

Men omröstningen som den kristna dagstidningen lanserade har mött hård kritik. Inte minst från vinnarkyrkan.

Det började med ett litet skämt på Twitter, där en person undrade om inte Jörpelands kyrka var fulast i Norge. Snart kom svar på tal, och plötsligt stod förslag på fula kyrkor som spön i backen.

Det hade kunnat sluta där, med en skämtsam debatt i sociala medier där folk kunde skratta åt varandras val av byggnader. Här fick gråtunga betongklossar med kors på taket konkurrera med arkitekter som verkade ha fått fritt spelrum utan att någon tyglade dem i tid.

20 kyrkor tävlade

Men den norska tidningen Dagen, inte att förväxla med den svenska tidningen med samma namn vars text du läser just nu, valde att gå vidare och utlyste en omröstning.

20 kyrkor presenterades med bild och sedan släpptes läsarna in.

Gammal fejd bröt ut igen

Vinnaren i denna något annorlunda tävling blev Östra Porsgrunns kyrka. Ett val som visade sig riva upp en hel del gammalt groll i den lilla staden med 35 000 invånare beläget i Telemark i södra Norge.

Bakgrunden är att kyrkan som tidigare stått på den här platsen brann ner år 2011. Det var en klassisk vit kyrkobyggnad från 1700-talet.

Tävlade om kyrka

När beslutet togs att kyrkan skulle byggas upp igen utkristalliserade det sig två läger, de ena ville ha tillbaka kyrkan så som den såg ut tidigare, de andra ville ha en mer modern kyrkobyggnad.

Förnyarna blev vinnarna, och "porslinskyrkan" började snart byggas. Smeknamnet kommer av att kyrkans vita fasad skulle påminna om porslin. Östra Porsgrunn kyrka är unik i sitt slag, variationsrik och med ett kyrktorn som sticker upp som en spets mot himlen.

Nyligen invigd

Den 15 september 2019 invigdes kyrkan. Och nu, drygt fyra månader senare, röstas den alltså fram till Norges fulaste kyrka. Norska tidningen Dagen berättar att kyrkan gjorde en kanonavslutning i omröstningen, vilket berodde på en mobilisering i sociala medier från den aktionsgrupp som tidigare motsatt sig den moderna arkitekturen.

Kyrkans företrädare är själva måttligt roade av utnämningen.

– Den försoning som vi byggt upp har Dagen nu bränt ner, kommenterar Johannes Sørhaug, ordförande i kyrkorådet i "segerintervjun".

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig